Američki institut objavio nove dramatične procjene o broju umrlih za Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr , 27. listopad 2021. u 10:44
Foto: Armin Durgut/PIXSELL/Ilustracija

Američki znanstvenici predviđaju nam i da ćemo maksimalni broj dnevnih slučajeva dosegnuti početkom idućeg mjeseca i to možda čak i preko šest tisuća.

Od posljedica koronavirusa ili s koronavirusom od početka pandemije u Hrvatskoj je do danas preminulo 9.090 osoba. Samo jučer umrlo je još trideset osoba.

Koronabrojke dramatično rastu, a po predviđanjima stručnjaka situacija bi se mogla bar donekle smiriti do Nove godine. Imunolog iz Rijeke Zlatko Trobonjača vjeruje da bi do tad mogao završiti aktualni četvrti val.

“Vjerujem da će se sve to skupa završiti negdje do Nove godine, a što će se dalje događati, ovisi o tome hoće li doći novi soj. Ako dođe, onda ćemo možda imati novi val, a ako ne, onda će doći do postupne endemizacije virusa”, rekao je Trobonjača sinoć za N1.

Neovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu (IMHE) iz Washingtona objavio je u međuvremenu nove procjene kretanja epidemije u Hrvatskoj. Prema njihovim prognozama, koje se temelje na aktualnim ulaznim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, ukupan broj preminulih u Hrvatskoj do 1. veljače doći će do čak 14.560 osoba. Ili drugim riječima, u nešto više od idućih tri mjeseca moglo bi preminuti još gotovo pet i pol tisuća ljudi.

Američki znanstvenici predviđaju nam i da ćemo maksimalni broj dnevnih slučajeva dosegnuti početkom idućeg mjeseca i to možda čak i preko šest tisuća, prenosi Novi list.

Maksimalna opterećenost zdravstvenog sustava mogla bi biti oko 21. studenog, kad će se u bolnicama liječiti preko 1.300 osoba.

Procjene IMHE-a za Hrvatsku i ostale zemlje možete pročitati OVDJE.

Komentirajte prvi

New Report

Close