Američka gospodarska komora u Hrvatskoj predstavila dodatne mjere za očuvanje hrvatske konkurentnosti nakon prestanka posebnih okolnosti

Autor: Poslovni.hr , 21. travanj 2020. u 14:54
FOTO: GettyImages

AmCham pozdravlja i podupire nastojanja Vlade Republike Hrvatske da pomogne poduzetnicima prevladati razdoblje krize uzrokovane pandemijom COVID-19 osiguranjem likvidnost i mjerama za zadržavanje radnih mjesta te razmatranjem smanjenja parafiskalnih nameta. AmCham priprema svoj prijedlog za njihovo smanjenje ili ukidanje, a upravo je predstavio prijedlog dodatnih mjera za pomoć gospodarstvu.

„Mjera otpisa poreznih i drugih davanja je svakako korak u pravom smjeru, ali ju ne bi trebalo ograničiti samo na male porezne obveznike, dok se za ostale primjenjuje parcijalni otpis ili odgoda /obročno plaćanje. Iako mjera parcijalnog otpisa/odgode olakšava problem nelikvidnosti u narednih nekoliko mjeseci, značajno će opteretiti porezne obveznike u razdoblju koje će uslijediti nakon prestanka posebnih okolnosti i usporiti gospodarski oporavak. Stoga predlažemo da se mjera otpisa poreza i doprinosa na plaće proširi na sve gospodarske subjekte čija je djelatnost pogođena pojavom COVID-19 virusa, neovisno o njihovoj veličini“ naglasila je Doko Jelušić.

„Što se tiče mjera za očuvanje radnih mjesta, podupiremo povećanje novčane potpore poduzetnicima s ciljem zadržavanja broja zaposlenih, no smatramo da bi se trebalo razmotriti uvođenje postotnog sudjelovanja u pokrivanju troškova plaća. Naime uvedene mjere potpore očuvanja radnih mjesta, nisu dostatne da nadoknade plaće visokoobrazovane radne snage te je izvjesno da će velik broj takvih zaposlenika ostati bez posla što može dovesti do istiskivanja hrvatskih poduzeća s globalnog tržišta. Također, s ciljem očuvanja radnih mjesta koja će se odnositi na sve poslovne subjekte, neovisno o sektoru poslovanja predlažemo uvođenje i nekih novih radno-pravnih instituta, poput instituta „čekanja na rad“ koji npr. uspješno primjenjuje Slovenija, zaključila je Doko Jelušić.

S obzirom na iznimnu sezonalnost turizma koji će novi val potražnje, a samim time i financijske prihode, ostvariti tek u ljeto 2021. godine, AmCham predlaže i cijeli niz posebnih mjera za ovaj sektor poput hitnog produžetka mjera za zadržavanje radnih mjesta na period od 12 mjeseci; otpisa parafiskalnih nameta na period od 12 mjeseci; otpisa poreza i doprinosa na plaće u korelaciji s intenzitetom pada prihoda; korekcije cijene struje i vode turističkim tvrtkama u periodu od 12 mjeseci.

AmCham-ov „II. set preporuka za pomoć gospodarstvu“ dostupan je putem poveznice.

Komentirajte prvi

New Report

Close