Ambrozija ove godine divlja, a kazni niti akcija čupanja više nema?

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2021. u 09:21
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ove godine u Zagrebu alergičnima na ambroziju, kako kažu, posebno je loše.

“Baš sam se čuo s jednim prijateljem i on kaže da ne može disati ni po danu, maske baš i ne pomažu. Ja sam probao, onda se gušiš od te maske i još kad se napuni unutra, pokušavao sam spavati s maskom, ma nema šanse jer kad se nagneš na jednu stranu cijedi se iz nosnice, jedna se otvori, druga se zatvori“, požalio se Novoj TV alergičar Slobodan.

S druge strane, Barbara Stjepanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ”Andrija Štampar” tvrdi da maske jako pomažu. Kaže da je najbolja zaštitna maska jer se ne diše direktno na usta, a tu su naočale te šilterica.

Građanima u centru je dobro jer ambrozije nema, ali na poljima oko zgrada je loše.

“U pravilu je prepušteno na savjest samog građanina, sam građanin bi trebao oko svoje okućnice u svom dvorištu sam počupati biljku“, smatra Stjepanović.

Iz Grada Zagreba nisu odgovorili na upit o tome je li točna informacija da se kazne za uzgajanje ambrozije više ne naplaćuju. Ni Stjepanović nije željela komentirati kazne jer kaže da to nije u njezinoj domeni.

S druge strane, komunalni redari u Osijeku naplatili su pet kazni od 1.000 kuna za fizičku i 5.000 kuna za pravnu osobu i izdali 70 upozorenja.

Građani kažu da se guše, a redari potiču građane da prijavljuju ako netko ne uklanja ambroziju jer je se treba riješiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close