Allianz Invest dobitnik nagrade za najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2013. u 11:36
Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Allianz Portfolio dobio je nagradu kao najbolji mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom.

Allianz Invest dobitnik je nagrade "Top of the Funds" za najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2012. godini, a tu i nagrade u još četiri kategorije otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom dodijelilo je danas Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Prema odabiru članova Udruženja, nagradu je dobio i jedan od fondova pod upravljanjem Allianz Investa, Allianz Portfolio, kao najbolji mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom.

Nagradu "Top of the Funds" za najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom osvojio je fond Capital One kojim upravlja InterCapital, dok je najbolji kunski novčani otvoreni investicijski fond s javnom ponudom PBZ novčani fond, a najboljim dioničkim otvorenim investicijskim fondom s javnom ponudom proglašen je Neta New Europe.

Ocjenjujući proteklu godinu predsjednik Udruženja Hrvoje Krstulović 2013. je nazvao 'administrativnom godinom', s obzirom da ju je obilježila promjena nacionalnog zakonodavstva, ali i izravna primjena europske regulative nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Iako je taj administrativni posao ove godine opterećivao rad društava za upravljanje investicijskim fondovima, njime je ipak uspostavljen pravni okvir koji je stranim ulagačima dobro poznat i kao takav im omogućava i olakšava ulazak i na hrvatsko tržište kapitala, rekao je Krstulović.

Dodao je kako se u idućoj godini nada većem interesu građana i poduzeća za ulaganje u investicijske fondove, jer su oni dobar štedni proizvod za građane, ali i dobar alternativni izvor kapitala za oporavak poduzeća, a time i cjelokupnog gospodarstva.

Zahvaljujući na nagradi predsjednik Uprave Allianz Investa Mario Staroselčić je kazao kako je uvjeren da ćemo u 2014. doživjeti barem lani gospodarski rast, koji će donijeti optimizam nužan da i cjelokupno tržište kapitala i investicijski fondovi pomognu oporavak nakon pet godina teške gospodarske situacije.

U Hrvatskoj posluje 25 društava za upravljanje, koji upravljaju sa 111 otvorenih i četiri zatvorena investicijska fonda. Ukupna imovina otvorenih fondova krajem rujna ove godine iznosila je gotovo 13,2 milijarde kuna, što čini oko 2,5 posto ukupne imovine svih financijskih posrednika u Hrvatskoj. Većina tog iznosa, odnosno gotovo 98 posto, odnosi se na otvorene investicijske fondove s javnom ponudom, a među njima najveći udio na tržištu, mjereno neto imovinom, imaju novčani fondovi, 74 posto. Dionički fondovi drže 15 posto imovine, mješoviti 8 posto, a obveznički tri posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close