Alemka Markotić uputila je važno upozorenje i molbu oboljelima od korone

Autor: Poslovni.hr , 13. siječanj 2021. u 11:24
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

Današnju konferenciju za novinare Nacionalnog stožera Alemka Markotić iskoristila je da upozori oboljele kada se obavezno trebaju obratiti za pomoć liječnicima kako im se stanje ne bi kompliciralo.

“Jedan dio bolesnika nekad dođe prekasno u bolnicu i onda je liječenje puno teže. Upozoravam i molim sve one pogotovo one koji imaju kronične bolesti da se svakako jave svom liječniku ili u bolnicu ako imaju izraženije simptome”, jasna je bila Markotić.

“Poslije covida se sve više događaju različite posljedice, izašla je jedna studija u Lancetu, to je studija koja je obuhvatila najduže razdoblje i najviše ispitanika. Pratili su oko 1733 bolesnika šest mjeseci. To je najdulje vrijeme praćenja s najvećim brojem ispitanika. Zabrinjavajuće je da je 76 posto bolesnika praćenih imalo barem jedan od nekakvih simptoma koji su utjecali na kvalitetu života i zdravstveno stanje. Moram napomenuti da su češći simptomi bili kod žena. Ono što je najčešće zabilježeno dosad da je jedan jako izražen umor i slabost mišića, kod 63 posto bolesnika.  26 posto njih je imalo probleme sa spavanjem, a 23 posto je imalo određene psihičke tegobe – depresija, uznemirenost… Ako se gledala funkcija pluća kod značajnog postotka ljudi izmjena plinova nije bila adekvatna kao kod zdravih ljudi”, rekla je Markotić.

Komentirajte prvi

New Report

Close