Aleksandar Vučić objavio: Uskoro ćemo imati veće plaće od Hrvata

Autor: Poslovni.hr , 25. veljača 2020. u 09:07
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

U Hrvatskoj je u travnju 2014. prosječna plaća bila 719 eura, dok je u studenome 2019. iznosila 876 eura.

U svom klasičnom stilu koji je dobro poznat građanima Srbije, a sve više i onima izvan granica te zemlje, predsjednik susjedne države Aleksandar Vučić rekao je u nedjelju da “otrovne strelice” koje dolaze iz Hrvatske ne dolaze zbog njegovih izjava, već “zbog snažne ekonomije i suficita koji Srbija ima samo u Vučićevo vrijeme”, piše Večernji list.

Zatim je nabrojio parametre po kojima je uspoređivao ekonomske trendove u Srbiji i Hrvatskoj, a koji se mogu nazvati proizvoljno izrečenima, a na trenutke i bazično neistinitima. Osim toga je kritizirao i odnos Hrvatske prema Srbiji, posebno novog predsjednika Zorana Milanovića.

– Znate zašto im Vučić smeta najviše? Zbog snažne srpske ekonomije. Zato što su oni imali prosječnu plaću 840 eura kad smo mi imali 340. Danas je kod nas 510 ili 515 – evo sačekat ćemo podatke još dan-dva, a kod njih je 860. Mi se približavamo i imamo dvostruko veći rast nego Hrvatska. Mi imamo suficit s Hrvatskom u posljednje četiri godine. Samo u Vučićevo vrijeme – govorio je predsjednik Srbije o sebi u trećem licu u intervjuu za TV Prva.

No, realnost ga demantira: prosječne plaće koje on spominje nisu se kretale kako je srbijanski predsjednik to opisao: u travnju 2014. godine kad je on postao premijer, prosječna neto plaća u Srbiji iznosila je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 396 eura, a u studenome 2019. godine 480 eura. To znači da su plaće u Srbiji porasle 84 eura.

U Hrvatskoj je u travnju 2014. prosječna plaća bila 719 eura, dok je u studenome 2019. iznosila 876 eura. To znači povećanje od 157 eura, ili dvostruko veći rast od plaća u Srbiji. U postocima je otprilike isto: 21 posto rasla je prosječna plaća u obje zemlje od 2014. godine.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kompleksaš, umjesto da radi na dokidanju fašizma u toj svojoj prčiji on trkelja!

Ovu izjavu “vojvode” neću komentirati.Samo da je pošteni Srbi ne pročitaju!

New Report

Close