Alarmantno stanje u Hrvatskoj: Mladi liječnici bježe, a stariji rade samo iz čistog entuzijazma

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. veljača 2023. u 12:20
Foto: Pixabay

Potrebnim drži da se tijekom studija promovira obiteljska medicina, a lokalna samouprava bi trebala, kaže, naći načina da stipendijama i subvencioniranjem stanovanja stimulira mlade ljude da dođu k njima raditi.

Hrvatskoj u ovom trenutku nedostaje i do 230 obiteljskih liječnika te oko 170 primarnih pedijatara, ginekologa i logopeda, ocijenila je u ponedjeljak saborska zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić.

Čak 180 liječnika starije je od 65 godina i rade samo iz čistog entuzijazma jer nemaju kome ostaviti svoje pacijente, 750 liječnika je starije od 60 godina, a na specijalizaciji ih je trenutno samo 150, upozorila je Nikolić na konferenciji za novinare.

To znači da bi, kada bi oni ovog trenutka otišli u mirovinu, oko 300 tisuća građana ostalo bez svog izabranog liječnika obiteljske medicine, tvrdi ona napominjući da Hrvatskoj prijeti urušavanje čitavog zdravstvenog sustava.

Smatra da mladi liječnici bježe iz obiteljske medicine, jer imaju najniže plaće i dodatke na uvjete rada u sustavu.

To se najbolje vidi na primjeru Đakovštine, u Općini Trnava koju čini šest sela, prema zadnjem popisu stanovništva broji oko 1300 stanovnika, koja godinu dana nema obiteljskog liječnika, kaže Nikolić.

Također navodi da je svakom liječniku potrebno pružili mogućnost da izabere hoće li raditi u domu zdravlja ili u privatnoj ordinaciji, ali da i dalje bude u ugovornoj obvezi s HZZO-om, uz jasno postavljena pravila i bez administrativnih prepreka.

Potrebnim drži da se tijekom studija promovira obiteljska medicina, a lokalna samouprava bi trebala, kaže, naći načina da stipendijama i subvencioniranjem stanovanja stimulira mlade ljude da dođu k njima raditi.

Hajduković: Mobilne ambulante i ljekarne pomogle bi starijim građanima

“Pedijatri odlaze u mirovinu, a adekvatne zamijene nemaju. Cijeli miholjački kraj ovisi o jednoj pedijatrici koja iz mirovine radi pola radnog vremena, podsjeća saborski zastupnikom i potpredsjedniko stranke Domagoj Hajduković.

Napominje također da postoji veliki problem i oko pripravničkog staža koji se mora odraditi kako bi se dobila licenca za rad i kako bi liječnici mogli stupiti na tržište rada.

Država ga ne omogućuje u potrebnoj mjeri, čeka se nekoliko godina i mnogi se tada odluče na odlazak iz Hrvatske, ističe Hajduković. Dodaje i  kako trenutno na staž čeka oko 3000 ljudi, a da je ministar najavio u 2023. godini osigurati svega 1500 mjesta. Osnovni problem on vidi u tome što država nije osigurala dovoljno novca kako bi svi mogli obaviti staž u razumnom roku.

Hajduković također navodi da je pristup zdravstvenoj zaštiti mnogim starijim građanima ograničen i da bi se taj problem djelomično mogao riješiti ustrojavanjem mobilnih ambulanti, palijativnih ambulanti i mobilne ljekarne koje bi bile u sklopu Doma zdravlja jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Ovo su projekti koji doslovno život znače za ruralni prostor i ovakve je probleme trebao rješavati tzv. projekt Slavonija i europski novac, zaključio je Hajduković.

Komentirajte prvi

New Report

Close