Alarmantno: 50 posto budućih liječnika spremno je iseliti iz Hrvatske

Autor: Marija Crnjak , 18. svibanj 2016. u 15:40
Foto: Thinkstock

Na to su upozorili na konferenciji za novinare organizatori prvog hrvatskog Dana liječničkih karijera koji će se održati 10. lipnja na zagrebačkom Medicinskom fakultetu.

U Hrvatskoj trenutačno nedostaje između 3500 i 4000 liječnika specijalista, a u idućih šest godina u mirovinu će ih otići 1700. Istodobno će u sustav ući novih 3000 liječnika. Dakle, problem nije u proizvodnji kadra, već u iseljavanju u inozemstvo koje prelazi okvire uobičajenog odljeva. 

Na to su upozorili organizatori prvog hrvatskog Dana liječničkih karijera koji će se održati 10. lipnja na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. Manifestacija koja bi trebala ohrabriti hrvatske studente medicine da ostanu u Hrvatskoj održava se u organizaciji Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u suradnji s Ministarstvom zdravlja, HZZO-a, Hrvatske liječničke komore i Liječničkoga zbora. “Imamo alarmantan podatak da se 50% studenata završne godine studija medicine planira trajno iseliti iz Hrvatske ako u roku tri godine nakon diplome ne realiziraju svoje ciljeve i ne uđu u sustav”, rekao je Danko Relić, predstojnik Centra.

Dekan Medicinskog fakulteta Marijan Klarica upozorio je na nedovoljnu potporu drzave fakultetu. Predsjednik HLK-a Trpimir Goluža pohvalio je Ministarstvo zbog konačnog donošenja pravilnika o dopunskom radu liječnika, a pomoćnik ministra Ivan Bekavac najavio je nove mjere usmjerene prema zadržavanju liječnika u zemlji, među kojima je i pravilnik o specijalističkom usavršavanju koji će omogućiti veću mobilnost liječnika, smanjiti financijski teret te ispraviti nepravdu mladim liječnicima koji su bili izloženi sudskim progonima. 

Komentari (16)
Pogledajte sve

Bitno je da u proracunu ima dovoljno novaca za uhljebe i politicare. Ljekari ce se snaci negdje drugo.

Proracune sastavljaju uvjek oni koje ste vi izabrali. Dakle zdravstvo i skolstvo su onakvi kakvo ste vi izabrali. Da je drugacije ne bi valjalo.

Odlucili ste istjerati iz zemlje sve koji nisu uhljebi, politicari ili umirovljenici. Dobro vam ide.

Imaš socjalističke poglede na svijet kada guraš pršut i obrazovanje kao glavno mjerilo kvalitete čovjeka, a vjerojatno si razmaženi bogatašić koji nije osjeti redove i ponižavanje ne svih već djela dobrog tih bogom danih doktora. Ponesi pršut doktoru u Njemačkoj pa ćeš vidjet šta će napraviti, gledano tu elitu kod nas malo vratim film i vidim brdo korupcije koji jer sve branitelje proglasilo ludim i invalidima, pa silne penzijice invaldske ovake i onake koje Katar nebi namirio…Posudili aparate iz bolnica pa malo kući i privatno biznis pokrenuli, malo su politiku ove uspješne države vodili i evo nas…Neću dalje jer tko sa njima posla ima jadan on, osim ako nije bogatašić a njima su super..Fakultet je težak i ima super ljudi među njima ali pod krinkom doktora ima dobrim djelom svega. Samo neka idu ako im je bolje vani ali nema kuvertica i torbica tamo, a sada ću učit za prijemni odmah krenuti…

Tako je u potpunosti i vidim da si pogodio bit…

Dobri neka odu, a sljam koji ostane trebamo sami protjerat. Probajte 2-3 starija clana obitelji prebaciti kod jednog doktora. Zadnji put su mi rekli da primaju samo do 40god, jer sa njima nema posla

New Report

Close