Ako zatreba, na granicu će i Hrvatska vojska

Autor: Poslovni.hr , 03. ožujak 2020. u 08:48
Foto: Dino Stanin / Pixsell

Koliko je Hrvatska blizu donošenja odluke o angažiranju i Oružanih snaga RH u čuvanju granica od nove najezde imigranata s Bliskog Istoka i Azije, to još nitko u državnom i vojnom vrhu ne želi službeno procijeniti.

Zakonskim promjenama iz 2016., nakon što je Hrvatskom prošlo oko 700.000 migranata u velikom valu 2015., omogućeno je da Oružane snage RH mogu pružati potporu policiji u zaštiti državne granice. Odluku o tome donosi Vlada RH, na prijedlog ministra obrane i uz prethodnu suglasnost predsjednika RH, piše Večernji list.

Konkretnije, ako ministar policije Davor Božinović procijeni i zatraži pomoć HV-a u čuvanju granice, uključivanje vojske mora predložiti ministar obrane Damir Krstičević, no za to, i prije odluke premijera i Vlade, treba tražiti i suglasnost predsjednika RH Zorana Milanovića.

Koliko je Hrvatska blizu donošenja odluke o angažiranju i Oružanih snaga RH u čuvanju granica od nove najezde imigranata s Bliskog Istoka i Azije, to još nitko u državnom i vojnom vrhu ne želi službeno procijeniti, no jasno je da smo sve bliže takvoj situaciji i da se država priprema za takav scenarij. – Hrvatsku granicu čuva hrvatska policija. Dođe li do veće eskalacije, razmislit ćemo o uključenju Hrvatske vojske, izjavio je premijer Andrej Plenković i u toj izjavi mnogi vide najavu zaoštravanja problema.

Pogotovu kada se analizira i druga premijerova rečenica u kojoj objašnjava i odobrava politiku grčke vlade “da neće puštati migrante na nezakonit način i mi ćemo im svim sredstvima pomagati da zaštitimo vanjske granice EU”. To znači da najavljuje da ni Hrvatska “neće puštati migrante”. Drugim riječima, dođe li do eskalacije, puknu li policijsko-vojni zidovi u Grčkoj i Bugarskoj, to će biti trenutak da i HV uskoči i pomogne snazi od 6500 graničnih policajaca koliko ih Hrvatska sada ima duž svojih dugih vanjskih granica, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close