Ako stranci odustanu zbog uvjeta spas jedino u mirovincima

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 09. veljača 2014. u 22:00
Lani gubitak od oko 120 milijuna kuna/Ž. L./PIXSELL

Ovaj tjedan se sastaje i Povjerenstvo za ulazak strateškog partnera, koji će i utvrditi kriterije koje će se tražiti od potencijalnog ulagača u Petrokemiju.

Ovaj tjedan Petrokemija objavljuje rezultate poslovanja, a oni će prema saznanjima Večernjeg lista prikazati još veći gubitak nego lani.

Ovaj tjedan se sastaje i Povjerenstvo za ulazak strateškog partnera, koji će i utvrditi kriterije koje će se tražiti od potencijalnog ulagača u Petrokemiju. Među kriterijima će se naći iznos potreban za dokapitalizaciju, potrebne dodatne investicije, cijena za dionice, moguće otpremnine za višak zaposlenih…

S takvim kriterijima, a uz zacrtane prepreke, kao što je skupa cijena plina, postaju čak upitne zadovoljavajuće obvezujuće ponude od tri interesenta koji sada obavljaju dubinsku analizu kompanije – Borealisa, Bige Holdinga i Agroferta. Svjesni su toga i sudionici procesa pronalaska strateškog partnera, pa se već priprema teren za drugu opciju, jedinu moguću u slučaju da ulagači odustanu. Tada bi se postojećim dioničarima ponudila mogućnost dodatne dokapitalizacije, ponajprije mirovinskim fondovima, koji su već i načelno iskazali interes, ako do takve situacije dođe.

Mirovinci su dokapitalizaciju zajedno s državom napravili prošle godine, a da nisu, kaže nam sugovornik blizak kompaniji, Petrokemija bi već bila u stečaju. Jer je samo od srpnja do listopada prošle godine napravila gubitak od 120 milijuna kuna, a tim više čudi zašto je bivša uprava uvjeravala da strateški partner nije toliko hitan. Banke, koje imaju potraživanja od oko 500 milijuna kuna, dale su poček do lipnja, pa trenutno kod njih nema mogućnosti daljnjeg zaduživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close