Ako ste mislili jeftinije ljetovati, razmislite opet: ‘Cijenu noćenja ne namjeravam spuštati, mogu je samo podići’

Autor: Poslovni.hr , 16. travanj 2020. u 13:01
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Iako se pojedini nadaju kako će ove godine možda uspjeti jeftinije ljetovati s obzirom na situaciju s koronavirusom, takav scenarij, barem kada su u pitanju iznajmljivači, se najvjerojatnije neće dogoditi.

Turizam, o kojem Hrvatska financijski ovisi, ove godine, po svemu sudeći, možemo zaboraviti. Iako se pojedini nadaju kako će ove godine možda uspjeti jeftinije ljetovati s obzirom na situaciju s koronavirusom, takav scenarij, barem kada su u pitanju iznajmljivači, se najvjerojatnije neće dogoditi.

Kako piše RTL, hotelijeri i iznajmljivači s kojima su razgovarali, mahom su odgovorili da sniženja cijena noćenja neće biti. Većina se oslanja na rezervacije koje su već zaprimili i to većinom stranih gostiju.

Poslali su upite najvećim hotelskim sustavima kao što su Sunce hoteli i Maistra.

Sunce hoteli: ‘Rušenje cijena bi ugrozilo tržišni položaj’

“Još je prerano za donošenje konačnog zaključka, ali svakako očekujemo značajno lošiju sezonu od lanjske. U najoptimističnijem scenariju, dio kapaciteta bi se mogao otvoriti u srpnju, naravno, ukoliko okolnosti to budu dozvoljavale. Bit ćemo spremni za to, a broj otvorenih hotela će ovisiti o obimu potražnje”, kaže Ivan Potkrajčić, član uprave Sunce hoteli.

Na upit hoće li biti korekcije cijena smještaja u smislu smanjenja ili povećanja, Potkrajčić odgovara:

“Nismo još sigurni oko razvoja situacije. Više smo skloni optimiziranju i otvaranju manjeg broja hotela, nego značajnom rušenju cijena koje bi dugoročno ugrozilo tržišni položaj.

Maistra: ‘Ne razmatramo mogućnost drastičnih promjena cijena’

Iz Maistre također odgovaraju kako je nezahvalno u ovom trenutku govoriti o samim očekivanjima od ove sezone.

“U stalnom smo praćenju situacije s koronavirusom te organiziramo svoje poslovanje primjereno novonastalim okolnostima. Ne podliježemo panici nego pokrećemo akcije koje će nam dugoročno osigurati stabilnost poslovanja. Imamo razrađenih nekoliko mogućih scenarija ovisno o daljnjem razvoju situacije na domaćem tržištu i u zemljama iz kojih nam dolazi najveći broj gostiju.

Cijene noćenja nisu se znatno mijenjale te ne razmatramo mogućnost drastičnih promjena istih. Smatramo da takve akcije imaju vrlo upitne kratkoročne efekte, a dugoročno su u pravilu vrlo štetne.

Iznajmljivačica apartmana na Cresu: ‘Ne razmišljam o snižavanju. Mogu jedino podići cijene’

Iznajmljivačica s Cresa je bila kratka i jasna. Kaže kako su joj svi kapaciteti rezervirani i to su mahom stalni gosti, stranci.

“S obzirom na namete koje nam je država odredila, cijenu mogu jedino podići. K nama dolaze turisti iz Češke i oni su već sve rezervirali”, govori ova iznajmljivačica.

Komentari (11)
Pogledajte sve

point, 18.04.2020. u 08:08

Kako ono glasi hotelsko pravilo? Najskuplja soba je prazna soba! Što se cijena tiče, oni koji su primorani, oni će sniziti da bi preživjeli. Oni, koji imaju novaca u slamarici, oni će kalkulirati.

Istina tocno pravilo, ali koji bi normalni gradjanin otisao na odmor bas sada u ovo vrijeme! Znaci svi postuju i trpe zatvorenost, ponasanja samoizolacija ali odjednom “desava se cudo”  Hr se proglasava free zonom turizma, dajte molim Vas!

Kako ono glasi hotelsko pravilo? Najskuplja soba je prazna soba! Što se cijena tiče, oni koji su primorani, oni će sniziti da bi preživjeli. Oni, koji imaju novaca u slamarici, oni će kalkulirati.

Sada bi bilo najbolje da iznajmljivaci prodaju svoje aparmane za nista i ulaze u minuse, ne i ne!

Tko vas  hebe,  idem u svoju kuću koja je 30 km od mora,  gorivo je jeftino pa ćemo se vozat na plažu svaki dan🤘😎

New Report

Close