Ako ste dobri u ovim poslovima u Kanadi će vas dočekati raširenih ruku

Autor: Poslovni.hr , 12. studeni 2016. u 13:23
Foto: Thinkstock

Trumpova pobjeda na američkim izborima izazvala je lavinu tekstova o preseljenju u Kanadu, o čemu se često piše i kada je riječ o iseljavanju Hrvata. No, šalu na stranu, ta zemlja u potrazi je za tisućama kvalificiranih radnika, a osobito se traže neke profesije.

O velikim potrebama Kanade za radnicima već smo pisali. Ta zemlja ima i brzi sustav za useljenje koji nazivaju 'Express ulazak' (Express Entry) i to je vjerojatno najbrži način da kvalificirani radnici iz inozemstva počnu živjeti i raditi u Kanadi. Kanadska vlada preuzela je obvezu da cijeli proces useljenja mora biti gotov za 6 mjeseci.

Sve prijave za Express Entry program boduju se tako da se procjenjuju vještine, iskustvo, znanje jezika i obrazovanje svakoga tko se prijavi te se onda svi prijavljeni rangiraju prema broju bodova. Oni s najviše bodova dobiju poziv i nudi im se stalni boravak.

>> Prilika za sve: Kanada iduće godine prima 300.000 ekonomskih migranata

Ovaj program postoji od 2015., a prema aktualnim statistikama, poziv za stalni boravak najčešće su dobivali kandidati iz ovih profesija:

10.Stručnjaci za financije i ulaganja
9. Revizori i računovođe
8. Grafički dizajneri i ilustratori
7. Kvalificirani radnici u maloprodaji
6. Sveučilišni profesori i predavači
5. Programeri i developeri
4. Software inženjeri
3. Konzultanti i analitičari informacijskih sustava
2. Kuhari
1. Kvalificirani radnici u ugostiteljstvu

Listu je objavio Business Insider.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Svakome, tko nema rupu među ušima mora biti jasno, da su razlike u useljavanju, u bilo koju zapadnu zemlju, minimalne. Bilo da se radi o USA, Kanadi, Njemačkoj ili Irskoj. Ili moraš biti superstručan s dobrim poznavanjem jezika (engleski plus nacionalni) ili ćeš raditi poslove, koje nitko neće. Znači, šamarat ćeš tanjure i svecom i petkom, raditi u vešeraju, građevini, čistiti zahode u gulit krumpir. Naravno, da imaš minimalnu satnicu i onda radiš 220-230 sati mjesečno i spavaš u nekoj rupi, da bi uopće preživio. To je de facto realnsot. Znam o čemu govorim/pišem, u Njemačkoj sam proveo 45 godina.

@Pero7

To je bio moj komentar na Bandicevu politiku. Usporedio sam upravljanje rezervatima sa nacinom kojim Bandic upravlja Zagrebom. U Rezervatima zivi manje od 1% populacije i oni ne reflektiraju stanje i standard zivota u Kanadi. Mada su sramota za zemlju.

Sto se tice posla. Kanada je resource driven economy. Ekonomski rast i ponuda poslova u mnogome ovise o tome kakve su cijene resursa na globalnoj razini. U zadnjih 12 mjeseci kreirano je 139K poslova (+0,8%). Realno sve ispod 200K je los rezultat jer godisnje u zemlju imigrira oko 200K ljudi. Kvalitet novih poslova je slabiji nego prethodnih godina jer su to vecinom part-time. Sto je u mnogome posljedica pada cijene mineralnih resursa, prvenstveno nafte.

Sto se tice ove liste gore. Koliko je meni poznato postoji moratorij na izdavanje viza u food service industry. Financijskim institucijama je takodjer jako tesko dobiti radne vize nakon sto je otkriveno da ih je Royal Bank zloupotrebljavala. Uz to mislim da nemozes biti revizor ili racunovodja ako ne polozis ispite u Kanadi.

Ovdje uvijek ima puno potraznje za teglecim poslovima. S druge strane imamo nevjerojatan visak sociologa, psihologa i u zadnje vrijeme pravnika.

Ono sto je svakako dobro je da se za sve pozicije sveucilisnih profesora mora raspisati medjunarodni natjecaj i da stranci moraju imati istu sansu za dobivanje posla kao i domaci.

Opet demagogija namijenjena malodušnima od strane mrzitelja RH! Milorade i Stevo jeste vi…?

New Report

Close