Ako se kao pješak ne pridržavate ovog prometnog pravila, prijeti vam kazna od 300 kuna

Autor: Poslovni.hr , 20. prosinac 2019. u 13:52
Foto: Boris Ščitar / VL

U adventskom razdoblju očekuje se veći broj sudionika u prometu, a nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, stoga je potrebno pridržavati se prometnih pravila.

Kako smo već ranije najavili policija će do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.
 
Prometni uvjeti na cestama

Tijekom predstojećeg vikenda, očekuju se promjenjive vremenske prilike, ali uglavnom s temperaturama u plusu, pa se u prometu očekuje veći broj pješaka, biciklista, ali i vozača mopeda i motocikla, od kojih jedan dio i u noćnim uvjetima, posebice na mjestima obilježavanja advenata, odnosno u zonama središta gradova i trgovačkih centara.

Vezano uz smanjenu vidljivost zbog ranijih noćnih uvjeta, ali i moguće magle zbog veće vlage i viših temperatura, podsjećamo na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojom je propisano da i za vrijeme vožnje danju, na motornim vozilima, u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka naredne godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Vožnja s upaljenim svjetlima za vozače mopeda i motocikala obavezna je tijekom cijele godine.
 
Vidljivost pješaka i biciklista

Prelaskom na zimsko računanje vremena, noćni uvjeti vožnje započeli su ranije, međutim istovremeno, u tim ranim noćnim satima na cestama još je dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem.

Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:

– pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 

– vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,

– za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close