Ako prođe, prođe: e-Propusnicu zatražilo i nekoliko tisuća građana u samoizolaciji

Autor: Poslovni.hr , 07. travanj 2020. u 11:11
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Propusnice nisu potrebne ni pripadnicima žurnih službi – vatrogascima, HGSS-ovcima, Crvenom križu – kad su na dužnosti i u odorama.

Od ponedjeljka, prvi dan obvezne primjene e-Propusnica, taj dokument s kojim se može napustiti mjesto prebivališta ima svaki osmi stanovnik Hrvatske. Do jučer prije podneva bilo ih je izdano 565.221. Najviše su ih izdali poslodavci, više od 470 tisuća.

Tako ispada da, prema podacima o broju zaposlenih iz veljače, propusnicu ima svaki treći zaposlenik. No valja uzeti u obzir da se od početka pandemije koronavirusa broj zaposlenih smanjio pa je sasvim realno da svaki drugi radnik ima dokument s kojim može napustiti svoje mjesto stanovanja, piše Večernji list.

Radničkih će propusnica biti još, nagovijestio je voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović rekavši da je jučer do 11 sati izvršen upis 100 tisuća zahtjeva velikih poslodavaca.

Naposljetku ispada da slobodu kretanja ipak ima gotovo milijun stanovnika. Jer, medicinsko osoblje koje posjeduje iskaznice koje su izdale nadležne komore, koje sudjeluju u sprečavanju širenja koronavirusa, ne mora imati e-Propusnicu, već im je za kretanje dovoljna iskaznica Hrvatske liječničke komore, članska iskaznica Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatske ljekarničke komore ili članska iskaznica Hrvatske komore dentalne medicine.

Propusnice nisu potrebne ni pripadnicima žurnih službi – vatrogascima, HGSS-ovcima, Crvenom križu – kad su na dužnosti i u odorama.

Ipak, ima i onih kojima je uskraćeno izdavanje e-propusnice pa su iz administrativnih razloga odbijena 16.673 zahtjeva. Nekoliko tisuća onih koji su u samoizolaciji također su htjeli izvaditi propusnicu, no osobe koje su pod mjerama ne mogu završiti proces podnošenja zahtjeva.

Nema preciznog podatka o tome koliko ih je jer se tek treba napraviti analiza koliko je među njima onih koji imaju “aktivno” rješenje o 14-dnevnoj samoizolaciji, a koliko je onih kojima je isteklo ili im je izrečena mjera pri kraju.

Komentirajte prvi

New Report

Close