Ako ne ide drukčije, za LNG će se ‘upregnuti’ proračun

Autor: Jadranka Dozan , 18. siječanj 2019. u 08:13
Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Ministar Ćorić najavljuje da će se još razgovarati s dvije mađarske tvrtke, no i bez dodatnih zakupa Vlada ustraje na LNG-u.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić uoči jučerašnje sjednice Vlade ponovno je podcrtao da će Vlada svakako ustrajati na realizaciji projekta LNG terminala na otoku Krku.

Zasad nije iskazano dovoljno komercijalnog interesa za zakup njegovih kapaciteta, ali to je strateški državni projekt koji, kako kaže Ćorić, zaslužuje biti financiran. On, doduše, i dalje tvrdi kako interesa za LNG ima, ali "bude li potrebno, toškove će snositi država". Hrvatskoj je LNG potreban jer omogućava divezifikaciju plinskih pravaca i daje sigurnost dobave plina neovisno o mogućoj krizi, a njih je, podsjeća ministar "u prošlosti itekako bilo".

Dodao je i kako se danas ne može znati koja će biti cijena plina 2021. koja je zacrtana kao godina početka rada LNG terminala. Državnim proračunom nisu predviđena sredstva za tu namjenu, no ministar financija je na upite novinara rekao kako se o potrebama i prioritetima koji se eventualno naknadno ukažu, kao što je i dosad bilo slučajeva, uvijek može i treba razgovarati i procijeniti fiskalne efekte i perspektive. "Promišljamo svaki važan strateški projekt, a mislim da ovaj to jest, jer ipak govorimo o energetskoj samostalnosti i perspektivama Hrvatske", poručio je ministar financija.

Prema projektnim planovima, za LNG terminal na Krku predviđa se kapacitet od 2,6 milijardi kubičnih metara plina godišnje, a procjene su da je prag isplativosti zakup približno 1,5 mlrd. kubičnih metara. Zasad su HEP i Ina iskazali zanimanje za oko 560 milijuna kubika godišnje.

Navodeći da su da su interes za sudjelovanje u projektu, uključujući i  mogućnost ulaska u vlasništvo terminala iskazale i mađarske kompanije MVM (državna elektroprivredna) i MET Croatia Energy Trade (prije u vlasništvu Mola), Ćorić je najavio razgovore s potencijalnim partnerima u idućim mjesecima.  Većinsko vlasništvo svakako će ostati u hrvatskim rukama, kaže, a ne dođe li do dogovora s Mađarima, gradnju LNG terminala Hrvatska će financirati samostalno, poručio je.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Israel, Greece, Cyprus to ink natural gas pipeline deal next year, PM says

https://www.timesofisrael.com/israel-greece-cyprus-to-ink-natural-gas-pipeline-deal-next-year-pm-says/

Još jedan projekt se sprema,sa plinom jeftinijim od LNG,apsolutno nema nikakvog opravdanja za LNG,jer čak i u slučaju neke krize,da rusi prestanu isporučivati plin boljih alternativa ima na bacanje.

Ministar Čorić je jedan od najnesposobnijih ministra od 1945. godine.
Ne samo to već se na račun INE dogovorio s Mađarima.
Znači ne samo da je nesposoban već je i veleizdajnik.
Da ne želi primiti radnike INE kojima se svakodnevno prijeti otkazima dovoljno govori o kakvom se g.ovnu od čovjeka radi.
On misli da je ON na poziciji Ministra zbog sebe a ne zbog radnika koje predstavlja.
Pišljivi Mađaron zajedno s Plenkovićem koji tu veleizdaju dozvoljava.

Ako misli da se neće pridružiti veleizdajnicima Sanaderu i Polančecu koji su završili u zatvoru za isto djelovanje onda se grdno prevario.

Naravno da nama LNG više ne treba jer više nemamo industrije koja će trošiti taj plin.
Kako Petrokemija ima gore rezultate nego Sisačka rafinerija po toj ekonomskoj logici 2019. godine Mađari će je zatvoriti.
Skladište plina u Okoli je više nego dovoljno za Hrvatske potrebe.
Ako netko misli da nije neka izgradi još jedno skladište, koja je puno jeftinija varijanta već bespotrebni LNG terminal.

Kao što su rekli kolege osim južnog toka i ruskog plina mi imamo vezu i preko Italije gdje bez problema možemo nabavljati afrički plin.

Uglavnom tko je za LNG je veleizdajnik koji štiti američke i mađaronske interese, a izdaje hrvatske interese i treba mu se suditi za veleizdaju jer su nas prodali mađarskim osvajačima.

Izgleda da će Hrvatska morati opet u rat ako želi ostati neovisna zbog hrvatskih JUDA (čitaj hrvatskih smeća).

Jesus koje bljezgarije taj papir trpi … Nasi ministri plešu kako god kojoj babi se sprdne i naravno tu smo mi budale koje ce financirati sve te bitne, pametne projekte … A da netko pokaze jedan jedini projekt od kojeg mi koji sve to placamo imamo koristi ?

Uskoro je pri kraju izgradnja egejsko -jadranskog plinovoda koji završava u Grčkoj,tako da je tu još jedna mogućnost opskrbe jeftinijeg plina sa juga.

New Report

Close