Prokuhati ga ili ne, pitanje je koje si opetovano postavljamo kod kupnje mlijeka iz mljekomata. Proizvođači nas uvjeravaju da je sirovo ukusnije, zdravije, hranjivije, pravo i može se piti odmah iz boce, no iako i iz Hrvatske agencije za hranu (HAH) pozivaju na poticanje domaće proizvodnje, upozoravaju kako mlijeko iz mljekomata ipak nosi određene rizike i svakako bi ga prije konzumacije trebalo prokuhati, posebno kad je u pitanju osjetljivija populacija građana.
Istraživanje HAH-a u tri sezonska razdoblja tijekom godine dana na 30 mljekomata u Hrvatskoj pokazalo je, naime, kako je od 87 ukupno uzetih uzoraka u četiri slučaja zabilježena Listerija monocytogenes, o čemu je obaviještena i sanitarna inspekcija, u 18 slučajeva nađen je zlatni stafilokok ili Staphylococcus aureus te u 10 slučajeva Coxiella burnetti koja je uzročnik Q groznice.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu