Ako kupujete domaće mlijeko, jednu stvar obavezno morate učiniti

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 10. prosinac 2016. u 10:54
Foto: Igor Kralj / Pixsell

B. Hengl kaže kako se testiralo sve što bi se u mlijeku s mljekomata, poučeni iskustvima drugih zemalja, moglo pojaviti.

Prokuhati ga ili ne, pitanje je koje si opetovano postavljamo kod kupnje mlijeka iz mljekomata. Proizvođači nas uvjeravaju da je sirovo ukusnije, zdravije, hranjivije, pravo i može se piti odmah iz boce, no iako i iz Hrvatske agencije za hranu (HAH) pozivaju na poticanje domaće proizvodnje, upozoravaju kako mlijeko iz mljekomata ipak nosi određene rizike i svakako bi ga prije konzumacije trebalo prokuhati, posebno kad je u pitanju osjetljivija populacija građana.

Istraživanje HAH-a u tri sezonska razdoblja tijekom godine dana na 30 mljekomata u Hrvatskoj pokazalo je, naime, kako je od 87 ukupno uzetih uzoraka u četiri slučaja zabilježena Listerija monocytogenes, o čemu je obaviještena i sanitarna inspekcija, u 18 slučajeva nađen je zlatni stafilokok ili Staphylococcus aureus te u 10 slučajeva Coxiella burnetti koja je uzročnik Q groznice.

– Činjenica je da sve te bakterije mogu biti opasne za naše zdravlje. No već za dvije minute na temperaturi iznad 70 Celzijevih stupnjeva uništavaju se, prokuhavanjem još brže i sigurnije, te se ono preporučuje odmah nakon povratka s tržnice, nikako dan ili dva poslije, nakon što je mlijeko odstajalo u hladnjaku – objašnjava dr. sc. Brigita Hengl, koordinatorica Odbora za biološke opasnosti HAH-a.

U istraživanju HAH-a, u kojem su sudjelovali laboratoriji Hrvatskog veterinarskog instituta i Veterinarskog fakulteta u Zagrebu te Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, mlijeko se testiralo i naSalmonelu spp, Campylobacter spp., E-coli, Yersiniju enterocefalitica, Mycobacterium ovium subsp. parathuberculosis te virus enzootske leukoze goveda.

B. Hengl kaže kako se testiralo sve što bi se u mlijeku s mljekomata, poučeni iskustvima drugih zemalja, moglo pojaviti.

Ti patogeni mikroorganizmi ovaj put nisu nađeni. No valja znati kako nigdje u svijetu nije pronađena metoda kojom bi se posve otklonila mogućnost njihove prisutnosti u sirovu mlijeku.

Pregledom dosad objavljenih radova o epidemiološkim slučajevima u RH zaključak je kako je u nas vrlo malo slučajeva povezano s mlijekom kao izvorom infekcije, što je i razumljivo ako se uvaži činjenica da, u skladu s prehrambenim navikama, konzumiramo gotovo isključivo pasterizirano ili sterilizirano mlijeko. 
– Prokuhavajte zato i ono s mljekomata – poručuju iz HAH-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close