“Ako građani ne mogu sudjelovati u obnovi, grad predlaže hipoteku na nekretninu”

Autor: Poslovni.hr , 14. svibanj 2020. u 13:12
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Danas u 12 sati u javnu raspravu trebao je trebao ići Zakon o obnovi Zagreba. Međutim, navedeni zakon dana neće ići u javnu raspravu, budući da Grad Zagreb ima dodatne komentare i zahtjeve.

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir bio je gost današnjeg N1 Studija uživo.

Danas u 12 sati u javnu raspravu trebao je trebao ići Zakon o obnovi Zagreba. Međutim, navedeni zakon dana neće ići u javnu raspravu, budući da Grad Zagreb ima dodatne komentare i zahtjeve.

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir u programu N1 Televizije kazao je koji su to zahtjevi te kako je teško pregovarati s Gradom Zagrebom. “U nekoliko smjerova idu prigovori iz Gradske uprave. Ima nekoliko elemenata na koji način Grad to pokušava riješiti na drugačiji način.”

Komentirajući nove primjedbe, Uhlir je ustvrdio je da “očito, to s Gradom Zagrebom ne ide jednostavno i lako”, te da će još jednom trebati razgovarati. Najavio je kako će s predstavnicima Grada danas održati još jedan sastanak.

Uhlir je pojasnio je da prigovori idu u nekoliko smjerova – jedni su krucijalna pitanja, drugi su više tehnička pitanja.

Iskorištavanje zakona da se prostorno planiranje u Zagrebu uredi drugačije

“U nekim elementima se opet pokušava ono što se pokušavalo napraviti s GUP-om, da se iskoristi ovaj zakon pa da se prostorno planiranje u Zagrebu drugačije uredi. Ima nekoliko elemenata koje Grad u kontinuitetu pokušava urediti drugačije nego što je u našem sustavu”, ustvrdio je.

Kazao je da primjedbe idu u smislu “otvaranja alternativnog načina prostornog planiranja u Zagrebu”, a da se, s druge strane jače optereti stanovnike Zagreba.

“To su vrlo sofisticirane primjedbe koje je Grad postavio, da se ostave alternativni načini planiranja u Zagrebu, ne specificirajući koji su to. Traže da se jače opterete stanovnici Grada Zagreba, u financijskom smislu. Ako nisu građani u mogućnosti sudjelovati u financijskoj obnovi, da se hipotekarno opterete njihove nekretnine”, objasnio je Uhlir.

“To su načelne primjedbe, nema specifikacija točnog mehanizma, ali očekuje se da Zakon takvo nešto predvidi”, dodatno je objasnio Uhlir.

Kaže i kako je Grad ovih zahtjevom dosljedan sebi, budući da je gradonačelnik Bandić već kazao da on nema namjeru obnavljati grad te kako je ovo samo pismena forma navedenog zahtjeva.

“Ne znam koliko bi to bilo hipotekarno opterećenje građana, ali pokušat ćemo razgovarati. Ništa ne košta da se još jednom nađemo s predstavnicima Grada da pokušamo naći rješenje”, ističe Uhlir. Još se točno ne zna kako bi sve moglo izgledati, ali Uhlir smatra kako je to veliko financijsko opterećenje građana koji bi možebitno morali financijski pokriti i vanjsko uređenje zgrada i objekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close