Ako dobijete opomenu za stari račun, pripazite na ove stvari

Autor: Poslovni.hr , 28. listopad 2020. u 10:29
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Za porezne obveze zastarni rok je šest godina.

Istekom moratorija na ovrhe probudili su se i lokalni komunalci te s vremena na vrijeme pokušavaju naplatiti stare dugove. Tportalu se požalio čitatelj iz malog dalmatinskog mjesta koji je ovih dana dobio opomenu za navodno neplaćenu komunalnu naknadu iz 2014. i 2015. godine.

Riječ je o računima koji su odavno u zastari, ali da bi se čitatelj zaštitio od potencijalne ovrhe, treba reagirati na pravi način.

Potrošači se već nakon godinu dana mogu pozvati na zastaru za redovne račune koji se plaćaju svaki mjesec (tzv. režije). To su računi za struju i toplinsku energiju, plin, vodu, čistoću, HRT-ovu pristojbu, poštanske usluge i sl.

Nešto duži rok zastare, tri godine, računa se kod obaveza koje ne ovise o mjesečnoj potrošnji. Jedna od takvih obveza je i komunalna naknada, koja se obračunava na godišnjoj razini, a računi se ispostavljaju periodički.

Zastarni rok od tri godine primjenjuje se za povremena davanja, najamninu (zakupninu), dopunsko zdravstveno osiguranje, pričuvu, naknadu štete te sve obaveze za osiguranje, osim životnog, koje zastarijevaju za pet godina.

Za porezne obveze zastarni rok je šest godina, a najduži je rok zastare, deset godina, za tražbine utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom (nagodbom) ili odlukom (nagodbom) drugog nadležnog tijela. U navedene obveze, primjerice, ulaze dugovi nastali pravomoćnim rješenjem o ovrsi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

U mnogo slučajeva dešava se u praksi da ljudi i ne dobe račun! Sada je odjednom postala praksa poštara da za neku posebnu pošoljku ostavlja poruku gdje da je podognete i do kada!?

Ako je tome tako, nema ni potpisa da je poruka primljena! Isto se dešava da se djeca igraju i kradu pošiljke iz poštanskih sandučića, te ni ne znate da ste nešto trebali dobiti i platiti!

Sve u svemu, ako je sistem takav kakav je, izgleda da je došlo vrijeme da se računi ljudima uruče u ruke uz potpis!!! Jer kako se drugačije boriti a niti ne znate da Vas je netko “ovršio”!?

Sve je bolje od plaćanja “lihvarskih kamata” pa bi se svaka ovršena osoba prvo morala pozvati na sud! Kada se takav predmet šalje na sud, kamate miruju do odluke suda! Mada do mnogo neplaćenih računa nebi ni došlo da se promjeni Zakon, kojim se trebaju za uvijek “zabraniti lihvarske kamate”!

Time se bavi krim milje i mafija a nikako banke i kojekakve agencije? I to u pravilu “bez sudskog rješenja”!

New Report

Close