Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

AirCash cilja širenje i organski rast na europskim tržištima

Hrvoje Ćosić, osnivač i direktor AirCasha.

Hrvoje Ćosić
15. prosinac 2022. u 22:00
Hrvoje Cosic, izvrsni direktor Aircasha/Tomislav Miletic/PIXSELL

Postoji konsenzus da živimo u najizazovnijem razdoblju u zadnjih 70 godina. Započelo je s Covid krizom, a kulminiralo s ratom u Ukrajini. Sve je to imalo implikacije na narušene globalne lance snabdijevanja, dobavu energenata, a uz ionako jak inflatorni pritisak, uzrokovan trajno niskim kamatnim stopama i izdašnim državnim potporama za vrijeme pandemije, dovelo do velikih nestabilnosti na energetskom tržištu, rasta cijena, sve do mogućih rizika nedostataka energije te nesigurnosti opskrbe hranom, što bi mogle ozbiljno osjetiti zemlje u razvoju.

U takvom okruženju, dugoročno ključna tema klimatskih promjena i nužnog globalnog konsenzusa o djelovanju pogotovo velikih sila u tom području, gotovo je posve izostala iz fokusa, iako su negativni efekti klimatskih promjena vidljiviji čovječanstvu više no ikad. No, ipak može se reći da je nedavni sastanak čelnika G20 ponovno snažno adresirao tu tematiku i unio tu ključnu temu u globalnu agendu.

Hrvatska je članica EU-a i dijeli i prilike, ali i prijetnje s drugim članicama, nadajući se globalnoj konsolidaciji stanja. U tome je Hrvatskoj uveliko pomogla odlična turistička sezona, koja će dodatno osigurati proračunsku stabilnost i omogućiti moguće povećane troškove, odnosno rebalanse proračuna kako bi se mogao dodatno balansirati negativan efekt rasta cijena energenata.

Vjerujem da će znatne pozitivne efekte osigurati dva bitna događaja koja slijede u 2023. – ulazak u eurozonu te Schengen, a riječ je o povećanom broju impulsnih turističkih dolazaka i rasta potrošnje potrošnje do mogućeg povećanog rasta gospodarskih aktivnosti naših poduzetnika na EU tržištima.

Aircash posjeduje EU licencu za digitalna plaćanja i ima fokus na širenje i organski rast na drugim tržištima zemalja članica, ali je i prvi izbor turistima koji dođu u Hrvatsku i putem Aircash plaćaju usluge poput parkinga, cestarine, kupuju karte za trajekte, autobuse te nesmetano i sigurno koriste Aircash Mastercard karticu. Konačna integracija Hrvatske europskom gospodarskom i političkom prostoru zasigurno će imati pozitivne učinke na naše gospodarstvo te, vjerujemo, i na daljnji razvoj i rast za Aircash.

New Report

Close