AI u stanju doprinijeti održivosti u proizvodnji hrane

Autor: Lucija Špiljak , 07. studeni 2021. u 22:01
Matija Žulj, osnivač Agrivija/TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Od obrade do maloprodaje i restorana digitalizacija i umjetna inteligencija djeluju kao ključni pokretači za optimizaciju procesa, smanjenje ljudskih pogrešaka i troškova.

Od obrade pa sve do maloprodaje i restorana, digitalizacija i umjetna inteligencija djeluju kao ključni pokretači za optimizaciju procesa i smanjenje ljudskih pogrešaka i troškova. Upravo su ta područja bila okosnica hibridnog događanja Food Tech Congress održanoga 3. i 4. studenog.

Online je sudjelovao i Matija Žulj, čelni čovjek hrvatskog agritech startupa Agrivi koji je razvio aplikaciju za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom kako bi promijenio način na koji se danas proizvodi hrana i time potaknuo održivu i profitabilnu proizvodnju.

“Smanjujemo financijske troškove i bacanje hrane i njezino povlačenje iz trgovina zbog pronađenih štetnih tvari, što narušava reputaciju proizvođača i uzrokuje znatne troškove.

Sigurnost hrane jedan je od najvećih izazova. Tvrtke sve češće žele da poljoprivrednici što manje špricaju proizvode, a ovdje im može pomoći naša platforma koja daje sve najvažnije informacije o stanju na polju. Okrenuti smo sigurnom uzgoju u kojem dajemo poljoprivrednicima sve informacije o stanju njihovih proizvoda,sve zahvaljujući AI algoritmu.

Primjerice, za kukuruz je stanje označeno bojama: zeleno – sigurno i spremno za obradu, crveno – nije, a žuto označava da nemamo dovoljno informacija. Važno je okrenuti se održivosti i iskoristiti nove tehnologije, pogotovo zbog klimatskih promjena”, rekao je Žulj.

Komentirajte prvi

New Report

Close