AI ‘alarmira’ na oštećenja kralježaka i oslobađa pacijenta operacije

Autor: Marta Duić , 25. kolovoz 2021. u 22:00
Istraživački dio projekta usmjerava se na kombinaciju injiciranja matičnih stanica/PD

Softver daje procjenu treba li pacijent minimalno invazivnu metodu liječenja u cilju regeneracije diska, čime bi se postiglo izliječenje.

Specijalna bolnica Medico iz Rijeke započinje s jedinstvenim projektom – primjenom zakrpe intervertebralnog diska (IVD patch), novom personaliziranom metodom liječenja oštećenih kralježničkih diskova, kao i s uvođenjem softverskog rješenja za ranu detekciju oštećenja slabinskih kralježaka.

Kako kažu iz bolnice, uočili su potrebu struke za iskorakom u području tretiranja križobolje te nedostatke dostupnih rješenja u postupcima liječenja i dijagnostike. SB Medico, kao privatna zdravstvena ustanova, jedna je od rijetkih koja je za znanstveno istraživanje dobila europska sredstva koja će uložiti u daljnji razvoj ove inovativne metode.

Naime, znanstveno-istraživački projekt pozitivno je ocijenjen i financiran u u okviru programa za djelatnosti istraživanja, razvoja i inovacija (IRI) iz fondova EU, a dobiveni novac se ulažu u daljnje istraživanje i razvoj ove, ističu, minimalno invazivne metode liječenja križobolje.

Oblik personalizirane medicine

Nositelj projekta je SB Medico, sa suradnim ustanovama – Odjelom za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci i Specijalnom bolnicom za ortopediju i rehabilitaciju “Martin Horvat” iz Rovinja te partnerom na projektu, tvrtkom Penta iz Pule, a ukupna vrijednost mu je 14 milijuna kuna, od čega su više od polovine bespovratna sredstva EU.

Osim istraživačkog procesa koji se usmjerava na IVD zakrpu – inovativnu kombinaciju injiciranja matičnih stanica, jedinstvenost projekta leži i u razvoju softverskog rješenja (AI) – oblika umjetne inteligencije koji će unaprijediti standardizaciju radioloških nalaza.

Funkcioniranje softvera u praksi zamišljeno je na principu ranog prepoznavanja degenerativnih promjena. Softver će tako “alarmirati” radiologe i neurokirurge na uočena oštećenja i omogućiti optimalnu procjenu je li pacijent kandidat za minimalno invazivnu intradiskalnu metodu liječenja u cilju regeneracije diska, čime bi se postiglo izliječenje i dugoročno otklonila potreba za operacijom.

14

milijuna kuna vrijednost projekta, od čega više od 50% bespovratno iz EU

“U protekle tri godine nositelji smo čak četiri europska projekta, a ideja o prijavi na IRI program bila nam je privlačna jer se radi o istraživanju koje za cilj ima konačnu primjenu, odnosno benefite za pacijente, ali i liječnike koji se bave oštećenjima kralježnice.

SB Medico jedna je od rijetkih privatnih zdravstvenih ustanova koja zahvaljujući medicinskoj specifičnosti u kojoj objedinjuje funkcionalne cjeline s različitim interdisciplinarnim specijalnostima ima potencijala za istraživanja i njihovu primjenu u kliničkoj praksi.

Najveći izazov bio je upravo u kreiranju i povezivanju same ideje iz znanstveno-istraživačkog dijela u praktičnu kliničku primjenu”, objašnjava Zlatko Kolić, voditelj projekta – neurokirurg i ravnatelj SB Medico.

Ovim projektom koji predstavlja oblik personalizirane medicine, on ističe da će pacijenti dobiti pravovremenu informaciju o stanju svoje kralježnice i optimalnom načinu daljnjeg liječenja nakon radiološke (MR) obrade.

Kolić

Radi se o istraživanju koje za cilj ima benefite za pacijente, ali i liječnike eksperte za kralježnicu.

“Tijekom dijagnostičke obrade MR-om koristit ćemo novorazvijeno softversko rješenje, oblik AI-ja kojim unapređujemo dijagnostičku obradu i pomažemo radiolozima pri ranoj detekciji oštećenja intervertebralnih diskova. Želimo postići standardizaciju radiološkog nalaza i rano otkrivanje promjena na kralježnici kako bismo mogli preventivno djelovati i liječiti naše pacijente”, poručuje Kolić.

Kliničko istraživanje 18 mjeseci

U pripremi i provedbi kliničkog istraživanja i primjeni autolognih IVD zakrpa te kliničkom i neuroradiološkom praćenju usko će surađivati s Antonijom Jurak Begonja s riječkog Odjela za biotehnologiju te ravnateljem rovinjske bolnice Marinkom Radeom, jednim od svjetskih autoriteta u području degenerativnih promjena kralježnice.

Regenerativna metoda i ishodi njene primjene u liječenju pratit će se kroz 18-mjesečno kliničko istraživanje te će se uspoređivati i s ishodima liječenja drugih intradiskalnih metoda.

Inače, SB Medico jedna je od najstarijih privatnih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, pokrenuta prije 30 godina kao mala riječka poliklinika, a prije pet godina prerasla je u specijalnu bolnicu čija je specifičnost što integrira dijagnostiku, specijalističko-konzilijarno ambulantno i kirurško liječenje.

Posluju u Rijeci i Puli, imaju 153 zaposlenika od čega je 112 trajno zaposlenih, dok je 41 zaposlenik u dopunskom radu.

Prva su hrvatska zdravstvena ustanova s američkom AACI akreditacijom te implementiranim europskim standardima ISO 9001 i EN 15224, za upravljanje kvalitetom u zdravstvenim ustanovama, čime su postali jedna od tek nekoliko bolnica u svijetu koja ima sve tri ugledne akreditacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close