Agronomski fakultet proizvodit će i menadžere

Autor: Božica Babić , 28. lipanj 2012. u 19:30

U suradnji s četiri inozemna sveučilišta u novoj akademskoj godini kreće poslijediplomski studij za efikasnije upravljanje u agrobiznisu, najavljuje Mario Njavro, predstojnik Zavoda za menadžment i ruralno poduzetništvo

Poslovno upravljanje u agrobiznisu – MBA (Executive MBA in Agribusiness and Commerce), poslijediplomski specijalistički studij novi je projekt zagrebačkoga Agronomskog fakulteta za akademsku 2012./2013., organiziran u suradnji s University of Debrecen, Hohenheim University, Scottish Agricultural College i Wageningen University.

Polaznike, iznosi Mario Njavro, predstojnik Zavoda za menadžment i ruralno poduzetništvo, namjeravaju osposobiti za različite rukovodeće pozicije poput poduzetnika u agrobiznisu, rukovoditelja u poslovima trgovine i prometa poljoprivrednih proizvoda, hrane, inputa i agroturizma, konzaltinga i marketinga, osiguranja u poljoprivredi, ali i pročelnika u tijelima lokalne uprave i samouprave. Studij traje dvije godine, odnosno četiri semestra, a nastava će se održavati na engleskom i hrvatskom jeziku. Agronomski fakultet u Zagrebu ima dugu tradiciju obrazovanja stručnjaka u agrarnoj ekonomici, a prva generacija upisana je još 1963. godine, no činjenica je, podsjeća Njavro, da do sada nije bilo poslijediplomskoga studijskog programa za izvršne menadžere u agrobiznisu iako zapravo velik broj diplomiranih agronoma obavlja poslove poslovođa, upravitelja, direktora ili ravnatelja. Posljednja službena inventura o obrazovnoj strukturi u nacionalnom agraru datira iz 2003. i otkriva vrlo poraznu sliku. Od 448.532 osobe evidentirane u Upisniku poljoprivrede samo njih 3905 imalo je višu ili visoku stručnu spremu, a srednjoškolsku 8864 osobe.

Komentirajte prvi

New Report

Close