Agrokor sa žalbom ide na Vrhovni sud

Autor: Marina Biluš , 15. studeni 2017. u 22:00
Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak/Goran Stanzl/PIXSELL

Sarajevo ne priznaje hrvatski lex.

Ova odluka suda neće utjecati na poslovanje Agrokorovih kompanija u Bosni i Hercegovini koje je stabilno i odvija se redovno.

Poručila je to jučer izvanredna uprava hrvatskog koncerna nakon objave odluke sarajevskog Kantonalnog suda koji je odbio njihov zahtjev da se u BiH prizna postupak izvanredne uprave kao insolvencijski postupak. Tim Ante Ramljaka na tu će se odluku žaliti, rečeno je u Agrokoru koji će žalbu na ovu posljednju odluku uložiti Vrhovnom sudu FBiH.  Kantonalni sud u Sarajevu odbio je priznati zakon o izvanrednoj upravi Agrokora uz argument da bi pozitivna odluka bila suprotna javnom poretku i da bi se time ugrozilo pravo svake individue na parničenje.

Za sarajevski list Dnevni Avaz voditelj odvjetničkog tima Agrokora u BiH Branko Marić rekao je kako je takvo postupanje pravni nonsens jer je sud u Londonu priznao izvanrednu upravu Agrokora. Upozorio je pritom da takva odluka može u konačnici dovesti do komadanja kompanija u vlasništvu Agrokora u BiH.

"Vjerovnika Agrokora je  više od 12.000 i po pravomoćnosti odluke svi bi mogli tražiti naplatu svojih potraživanja. Priznavanjem (izvanredne uprave) je trebalo zaštititi prava domaćih gospodarskih društava. Ovako je otvoren put prema najgorem scenariju", istaknuo je odvjetnik i upozorio da je sud je praktički omogućio da bosanskohercegovačke kompanije u vlasništvu Agrokora svojom imovinom i novcem odgovaraju za dugove koncerna iz Hrvatske. 

Komentirajte prvi

New Report

Close