Ministrica gospodarstva otkrila tko je Agrokor doveo do stečaja

Autor: Poslovni.hr , 10. svibanj 2017. u 08:27
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Snižavanje agencije Moody’s ustvari potvrđuje ono što smo vidjeli 10. travnja, a to je da je uprava predvođena Ivicom Todorićem dovela Agrokor do stečaja, rekla je Dalić.

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade, Martina Dalić, gostovala je u RTL-u Danas i komentirala stanje u Agrokoru, kao i u Vladi.

"Snižavanje agencije Moody's ustvari potvrđuje ono što smo vidjeli 10. travnja, a to je da je uprava predvođena Ivicom Todorićem dovela Agrokor do stečaja. To još jednom potvrđuje da sve optužbe na račun Vlade kako štiti Todorića i njegovu obitelj nisu točne. Upravo suprotno, Ivica Todorić je doveo Agrokor do stečaja, a izvanredna uprava radi na stabiliziranju hrvatskog gospodarstva i zaštiti njegove stabilnosti koje bi stečajem Agrokora i njegove 73 kompanije ostavilo više od 30.000 ljudi u Hrvatskoj bez posla i ugrozilo više od 150.000 radnih mjesta kod dobavljača", kazala je Dalić, dodavši da sljedeći korak ni u kojem slučaju nije stečaj Agrokora.

"Ono što je agencija objavila je na njihovoj proceduri opisivanje i prihvaćanje činjenice koja se dogodila za vrijeme uprave Todorića i njegovog zahtjeva za pokretanjem izvanredne uprave. Sukladno ustavnom određenju da je vlasništvo neotuđivo, Todorić je još uvijek vlasnik, no izvanredni povjerenik je preuzeo sve funkcije vlasništva, uključujući Skupštinu, Upravu, i on ni na koji način ne može ostvarivati nijednu funkciju vlasništvu", kazala je Dalić, dodavši da izvanredna uprava, prema njezinim informacijama, pregovara s različitim kreditorima, bankama, fondovima i ostalim tijelima, kako bi se omogućila dodatna sredstva za isplatu dugova.

"Neplaćanja koja su trajala mjesecima prije uvođenja izvanredne uprave se ne mogu razriješiti u nekoliko tjedana. Izvanredna uprava na tome radi, prva tranša je isplaćena kako bi se pokrili oni u najlošijoj situaciji, njom je više od 2.200 dobavljača primilo isplate za stare dugove", kazala je Dalić za RTL.

Komentari (12)
Pogledajte sve

Kako je ta žena pametna…….sve zna.

Uz ovakvu ministricu sa naknadnom pameću i bez znanja o operativnom vođenju firmi propast Agrokoea i djela privrede je najmanje što možemo očekivati!


Stalno ponavljanje nekih potpuno izmišljenih podataka je u hrvatskoj postala norma.
Ajmo redom:
1. Stečaj Agrokora ne znači i stečaj svih tvrtki gdje je ovaj vlasnik. Zaključak bez posla neće ostat 30000 ljudi, to je totalna besmislica. Bez posla će sigurno ostati njih 200 u Agrokoru.
Najizgledniji za stečaj unutar grupe je Konzum, što je oko 12000 radnih mjesta. Obzirom da bi veliku većinu trgovina pruzeli drugi retaileri gubitak ne bi bio veći od par tisuća.(vidi stečaj Keruma)
2. Stečajem Agrokora neće u stečaj otići i svi njegovi dobavljači. Tako da je priča o 150.000 ugroženih radnih mjesta potpuna besmislica. Ova cifra služi za opravdanje svih bedastoća koje sad rade oko Agrokora. Osobno bih volio da netko od ekonomskih autoriteta napiše kako je ovakvo zbrajanje najobičnija bedastoća.
U velikoj većini tvrtki koje su previše izložene Agrokoru problemi će se riješiti nekim dugoročnim kreditom ili dokapitalzacijom (što se možda ne sviđa Artukoviću ili onoj Marici ali to sigurno nije državni problem)

Ako Vlada RH nastavi upravljati Agrokorom propast ce i Agrokor i kompanije u njegovom sustavu. Povjerenik ce prebacivati novac iz profitavilnih kompanija u bolesne kako bi tamo kupio socijalni mir. Na kraju ce i profitabilni djelovi Agrokora postati neprofitabilni i propasti.

Romel, 10.05.2017. u 13:00
znači hdz je po tebi vladao u neprekinutom nizu od 1991.? SDP-a tu nije bilo nigdje?!?

Ne treba se svađati tko je više uništio.
HDZ+SDP+priljepci=SDP+HDZ+priljepci

I uvijek si netko na izborima izabere nešto od te ljepote.

New Report

Close