Agraru zbog suša 100 milijuna kuna, 33 stižu u ovoj godini

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2022. u 21:59
Foto: EMICA ELVEĐI/PIXSELL

Potporom u okviru programa omogućit će se ublažavanje posljedica štete.

Hrvatski poljoprivrednici pogođeni drastičnim ovogodišnjim sušama, zbog kojih je 17 županija za čak 281 jedinicu lokalne samouprave proglasilo prirodnu nepogodu, ukupno će od države dobiti 100 milijuna kuna odštete.

Ministarstvo poljoprivrede jučer je objavilo da je u e-savjetovanja uputilo prijedlog programa potpore za ublažavanje štete od suše u 2022, vrijedan 100 milijuna kuna, a već u ovoj godini moglo bi biti isplaćeno 33 milijuna kuna. Na preostali iznos korisnici potpore ostvarit će pravo iduće godine, nakon što završe s obradom podataka o prijavljenim štetama od ovogodišnje suše.

Potpora će se moći dobiti za štete koje su paklene vrućine donijele na prinosima kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe, duhana, voća i povrća, a korisnici mogu biti mikro, mala i srednja poduzeća upisana u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Uvjet za ovu pomoć je i da imaju štetu od suša u 2022. godini prijavljenu u Registru šteta od prirodnih nepogoda te nemaju osiguran usjev od prirodne nepogode suša za koji su prijavili štetu.

”Potporom u okviru programa omogućit će se ublažavanje posljedica štete uzrokovane sušom poljoprivrednim proizvođačima sa štetom prijavljenom u okviru Registra šteta od prirodnih nepogoda na prinosu kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe, duhana, voća i povrća, a provodit će se kroz mjeru izravne financijske potpore u obliku naknade proizvođačima”, navodi resorno Ministarstvo u priopćenju u kojem se napominje kako je novac za potpore osiguran u državnom proračunu.

Komentirajte prvi

New Report

Close