Agencija Regea predstavila novi model financiranja javne rasvjete

Autor: Darko Bičak , 11. prosinac 2018. u 05:23
Foto: Getty Images

U nedostatku bespovratnih sredstava, inovacije u financiranju.

Projekt t Newlight, kojeg je pokrenula Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (Regea), omogućit će da 38 hrvatskih gradova i općina iz Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, od ukupno njih 57 koliko ih je inicijalno bilo zainteresirano, pod vrlo povoljnim uvjetima dobije novu i visoko energetsko učinkovitu rasvjetu.

Otplata iz ušteda

Projekt podrazumijeva 790.000 bespovratnih eura iz starog europskog programa ELENA, ali riječ je o ukupnim investicijama vrijednima 160 milijuna kuna. Kako pojašnjavaju u Regei, u trenutku kad je postalo jasno da će bespovratna EU sredstva pokrivaju tek mali dio planiranih ulaganja, krenuli su razvijati vlastiti model Ugovora o energetskom učinku. Radi se o modelu u kojem se investicija otplaćuje iz energetskih ušteda što je poznati model iz EU, ali u Hrvatskoj se dosad primjenjivao samo vrlo ograničeno i prilično pojednostavljeno. Kako ističe Julije Domac, ravnatelj Regee, projekt Newlight razvio je model ugovora koji prije svega štiti javni novac i prema kojem privatni investitor garantira da će svojim rasvjetnim tijelima ostvariti gradu uštede.

 

38 gradova i općina

u Zagrebačkoj i Zagorskoj županiji dobiti će LED rasvjetu

“Riječ je o alternativnom modelu javne nabave kod kojeg teret nije na javnom već privatnom partneru i to je po mišljenju naših stručnjaka iz Regee jedini način ugovaranja koji može zaštiti javni novac. U prošlosti smo se imali priliku nagledati svih manjkavosti tradicionalnog modela ugovaranja, a kao rezultat toga imali smo i brojne afere poput bojanja tunela i po nekoliko puta. S druge pak strane, projektom Newlight otvoreno je tržište tvrtkama koje se bave javnom rasvjetom. Čak 160 milijuna kuna sada je na stolu. Prijaviti se mogu i veliki i mali i ravnopravno sudjelovati u tržišnoj utakmici. Ako tom iznosu pribrojimo i gotovo pola milijuna kuna koje će otvoriti još jedan projekt rekonstrukcije javne rasvjete, Republeec, kojeg provodimo za Grad Zagreb onda možemo bez sumnje reći da je ovo neviđen projekt rekonstrukcije javne rasvjete", kaže Domac.

Javni interes

Dodaje da ovo i jest, na koncu, posao jedne energetske ustanove kao što je Regea – otvarati nova tržišta, štiti javni novac i omogućiti da se velike investicije u Hrvatskoj ipak dogode. Procjene su da će se zamjenom rasvjete uštedjeti 22 GWh električne energije, a što je ekvivalent godišnjih potreba gotovo 8000 kućanstava u Hrvatskoj. Vrijednost projekta Newlight za gradove i općine može se vidjeti i na konkretnim bojevima. Tako na primjer Grad Velika Gorica planira uštedjeti čak preko 32 milijuna kuna u razdoblju od 10 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close