Afera oko arbitražnog spora neće utjecati na suradnju sa Slovenijom u turizmu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. srpanj 2015. u 13:05
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U turizmu Hrvatska i Slovenija već nekoliko godina zajednički nastupaju i predstavljaju se na udaljenim tržištima pod sloganom “Experience Croatia, Feel Slovenia”.

Ministar turizma Darko Lorencin ocijenio je u četvrtak da arbitražni spor Hrvatske i Slovenije nakon afere "Pirangate" neće utjecati na suradnju dvije zemlje na području turizma.

"To je jedan izolirani slučaj. U sferi turizma imamo odličnu suradnju sa slovenskim Ministarstvom gospodarstva. Sa Slovenijom nastupamo zajednički na više dalekih tržišta i praktički se reklamiramo kao jedan destinacija, a razgovaramo i još o nekim drugim tržištima gdje ćemo zajednički nastupati", kazao je Lorencin odgovarajući na pitanja novinara prije sjednice Vlade.

"Turizam moramo zajednički razvijati, pogotovo kad je riječ o dalekim destinacijama", dodao je.

Hrvatska je Vlada u četvrtak pokrenula postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije. Vladu je to učinila nakon što ju je u srijedu Hrvatski sabor jednoglasno obvezao da pokrene postupak o izlasku iz Arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom nakon afere "Pirangate" u kojoj je slovenska strana prekršila nepristranost Arbitražnog suda.

U turizmu Hrvatska i Slovenija već nekoliko godina zajednički nastupaju i predstavljaju se na udaljenim tržištima pod sloganom "Experience Croatia, Feel Slovenia".

Slovenski su turisti i među najbrojnijima na hrvatskoj obali te su lani po udjelu u noćenjima bili na drugom mjestu među stranim turistima.

Hrvatsku je, po podacima Državnog zavoda za statistiku, prošle godine posjetilo nešto više od 1,1 milijun slovenskih turista, a ostvarili su 6,2 milijuna noćenja te su u dolascima zabilježili porast za 3,3 posto i u noćenjima za 1,3 posto u odnosu na 2014. godinu.

Porast je nastavljen i ove godine, a podaci Hrvatske turističke zajednice za prvih šest mjeseci pokazuju da su slovenski turisti sa 438.348 dolazaka u plusu od 9,2 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine, dok s nešto više od 1,6 milijuna noćenja bilježe porast od 6,9 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close