Advent i EBRD preuzeli Hypo, Martinčić ostaje šefica za Hrvatsku

Autor: Ana Blašković , 19. srpanj 2015. u 22:00
Isti menadžment ostaje i u Sloveniji, BiH, Srbiji i C. Gori/Željko Lukunić/PIXSELL

Cijena Hypo grupe bit će u rasponu između 50 i 200 milijuna eura, a ovisit će o rezultatima poslovanja u 2015. godini.

Fond Advent i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) naposljetku su postali vlasnici austrijske Hypo grupe, a time i Hypo banke u Hrvatskoj.

Konačna cijena transakcije nije objavljena jer će ovisiti o rezultatima u 2015., no predviđa se u rasponu između 50 i 200 milijuna eura. Cilj je američkog fonda i EBRD-a postaviti tu posrnulu austrijsku banku na noge i učiniti je jednom od pet najboljih grupacija u regiji. Za kormilom banke u Hrvatskoj ostaje Tea Martinčić, i ostali članovi Uprave Brane Golubić, Joško Mihić i Slawomir Konias. Menadžment zasad ostaje nepromijenjen i u Sloveniji, BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Kadar Deutsche Banka
Na poziciju predsjednika Uprave Hypo grupe imenovan je Ulrich Kissing, koji je dolazi s čelnog mjesta Investitionsbank Berlin, a prethodno je 20 godina karijere proveo u Deutsche Banku. S njim će Hypo voditi Johannes Proksch kao glavni financijski direktor, za rizike je zadužen Stefan Selden, dok će glavni operativni direktor i voditelj prodaje biti Rainer Sichert. Uprava grupe bit će dodatno ojačana u idućim tjednima, a sjedište ostaje u Klagenfurtu, objavila je banka u priopćenju.

"Glavni ciljevi u sljedećem razdoblju su nam jača tržišna orijentacija, akvizicija novih klijenata, dodatno povećanje učinkovitosti poslovanja i kvalitete usluge te razvoj novih i modernih proizvoda koji izravno korespondiraju s potrebama naših klijenata", poručila je Tea Martinčić za Poslovni dnevnik. Dodala je da planiraju razvijati i širiti poslovanje u segmentu građanstva te malog i srednjeg poduzetništva, uz nastavak poslovanja s pravnim osobama i javnim institucijama. 

Optimizam i prilike
"Pred nama su novi optimizam i prilike, a novi vlasnik i čista bilanca za nas znači odličnu poziciju, što nama i našim klijentima predstavlja veliku razvojnu perspektivu", ističe Martinčić. Direktor Adventa Christian Stoffel rekao je da fond postaje vlasnikom banke sa snažnom bilancom, mrežom od 250 poslovnica u pet zemalja i 1,2 milijuna klijenata. Grupa ima osigurano dugoročno financiranje veće od dvije milijarde eura, adekvatnost kapitala višu od 20 posto, omjer loših kredita oko 12 posto te snažan menadžerski tim, što joj daje odličnu poziciju za razvoj, istaknuo je Stoffel. 

Komentirajte prvi

New Report

Close