Adris Grupa glavni je vjerovnik Adriatica

Autor: Suzana Varošanec , 10. lipanj 2019. u 15:42
Hotel Marjan u Splitu/Miranda Čikotić/PIXSELL

Splitski hotel Marjan procijenjen na 432,062 milijuna kuna, u prvom krugu ne može biti prodan za manje od 324,04 milijuna.

Rovinjska Adris Grupa očito je odlučila vrlo čvrsto zavezati svoju vjerovničku poziciju u stečaju splitskog dužnika Adriatic koji raspolaže s hotelom Marjan.

Za njega je sudeći prema dosadašnjim akcijama ozbiljno i već duže zainteresirana, što prate i najave planova za ulaganja u novi splitski hotel najviše kategorije.  Naime, nakon što je posljednjih godina prednjačio njezin Adria Resorts jer se kroz otkupe niza hipoteka prometnuo u top vjerovnika nekadašnje tvrtke Željka Keruma, 'štafetu' je preuzela rovinjska grupacija. Sve tražbine osigurane razlučnim pravima na imovini Adriatica koje je stekao Adria Resorts, prešle su na Adris Grupu te je ona postala glavni stečajni i razlučni vjerovnik splitskog dužnika. Ovo je prvi iz niza novih momenata, a ističe ga i stečajni upravitelj Ante Gabelica. 

Jamčevina 30 milijuna kn 
Za zastupanje Adrisa u ovom predmetu ovlašteno je Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri. Pažnju plijeni i aktualna e-dražba za unovčenje hotela koja će klimaks imati u jeku ljeta, zbog čega se Adrisov potez tumači i kao potvrda završetka akcije s ciljem preuzimanja hotela u vlasništvo. Ugovor o ustupu tražbina između Adris Grupe i Adria Resortsa sklopljen je 30. svibnja, a tek nešto ranije krenula je procedura radi prodaje hotela po nalogu Trgovačkog suda u Splitu.

Financijska agencija 20. svibnja objavila je poziv na sudjelovanje u prvoj e-dražbi za hotel. Propozicije su svima poznate, a jamčevina iznosi 30 milijuna kuna. U prvom krugu ponude će se prikupljati od 30. srpnja u ponoć do 13. kolovoza u 23.59 sati.  Procijenjena vrijednost za hotel od 5679 četvornih metara te pripadajuće nekretnine utvrđena je u iznosu od 432,062 milijuna kuna ili 58,28 milijuna eura, što znači da kad je riječ o e-dražbama trenutačno nema imovine koja je izložena prodaji po većoj utvrđenoj vrijednosti.

Kako splitski hotel Marjan na licitaciju izlazi s limitom od 3/4 navedenog iznosa, u prvom krugu ne može biti prodan ispod iznosa od 324,04 milijuna kuna.  Prema informacijama s kojima raspolaže stečajni upravitelj Gabelica, Adris je ozbiljno zainteresiran.  Na drugoj strani pak nema nikakvih naznaka potencijalno zainteresiranog drugog investitora koji bi bio spreman ponuditi više, odnosno to bi značilo isplatiti u cijelosti razlučna prava Adrisu.

Njihova vrijednost upisanih hipoteka s kamatama premašuje utvrđenu vrijednost hotela. Stoga i jača pritisak u smjeru očekivanja kako će u prvom krugu doći do preuzimanja ove nekretnine u vlasništvo Rovinjana. U tom bi slučaju, stečaj koji traje još od 2014. ipak bi mogao biti ubrzan i završiti do kraja godine.  Pitanje koje je nepoznanica tiče se modaliteta po kojem će Adris realizirati svoj interes. Načelno, postoje dva načina, jer svaki razlučni vjerovnik može iskoristiti opciju prijeboja koju omogućuje Stečajni zakon, što donosi sigurnost da će nekretnina završiti u njegovom vlasništvu, ali može i dražbovati. 

Bez poreza na promet
Usto, vrlo je izvjesno da se ni Adris neće namiriti u cijelosti, pa ostaje za vidjeti hoće li u cijelosti izvisiti ostali razlučni vjerovnici, počevši od Sapora i Anke Kerum pa do RH koja je četvrta u redoslijedu upisa.

Inače, po suglasnostima koje je dala skupština vjerovnika za povlačenje tužbi za pobijanje upisanih hipoteka, upravitelj je već povukao tri tužbe, i to protiv Adria Resortsa, Anke Kerum i Sapora. Kako se radi o nekretnini koja je u roh bau izvedbi, prema mišljenju ovlaštenog poreznog vještaka, kupac neće platiti porez na promet nekretnina. PDV je sadržan u cijeni nekretnine te se primjenjuje prijenos porezne obveze na kupca koji posluje u sustavu PDV-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close