ACI marina u Ičićima postaje centar za vodik

Autor: Poslovni dnevnik , 22. veljača 2023. u 22:00
U marini se planira razviti cijeli lanac vrijednosti vodika/G. Kovačić/PIXSELL

Sami taj projekt dio je šireg projekta “Koridor mobilnosti s nultom emisijom Sjeverni Jadran”.

Marina u Ičićima postat će prva u ACI-jevom portfelju u kojoj bi se razvio cijeli lanac vrijednosti vodika, priopćio je domaći operater marina jučer na Zagrebačkoj burzi.

To uključuje OIE-PV, skladištenje energije do mjera energetske učinkovitosti i pomorskog prometa s nultom emisijom te samog korištenja vodika. Time bi marina postala važno energetsko središte i jezgra budućeg razvoja Hrvatske, stoji u ACI-jevom priopćenju.

Sami taj projekt dio je šireg projekta “Koridor mobilnosti s nultom emisijom Sjeverni Jadran”. ACI je te planove objavio s obzirom “na medijske upite koje zaprima posljednjih nekoliko dana vezano za projekt Dolina vodika Sjeverni Jadran”.

“Pri tome valja skrenuti pažnju da je, uzevši u obzir tehničku složenost različitih varijanti proizvodnje, transporta, distribucije i uporabe vodika te pitanje primjenjivih posebnih propisa, koji se upravo razmatraju na razini nadležnih ministarstava, cilj ACI-ja je aktivno djelovati na poljima koji bi osigurali tvrtki status predvodnika zelene tranzicije na Jadranu”, stoji u priopćenju.

Osnovni je preduvjet svakog uspješnog djelovanja dobro razrađena normativna podloga od koje se kreće u daljnju procjenu održivosti i isptivosti za kompaniju, naglašava se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close