ACI bi ‘uplovio’ u slovenske vode, snima Marinu Portorož

Autor: Ana Blašković , 02. rujan 2018. u 22:00
Marina u Portorožu najveća je u toj zemlji, sa 650 vezova na moru, za plovila do 30 metara/ Marina Portorož

Vrijednost transakcije procjenjuje se oko 21 milijun eura, što navodno uključuje 7,5 milijuna eura duga.

Adriatic Croatia International Club, poznatiji kao ACI, državna tvrtka u čijem su vlasništvu 22 marine od Savudrije do Dubrovnika, uključila se u utrku za kupnju Marine Portorož u Sloveniji.

Dubinsku analizu konkurenta u Savudrijskog vali, tek nekoliko kilometara od ACI-jeve marine u Umagu, potvrdili su u petak investitorima na Zagrebačkoj burzi.  "Marina Portorož, kao i niz drugih lokacija na Jadranu, svakako je interesantna sa svojim komercijalnim potencijalom slijedom čega ACI provodi postupke analize poslovanja koji prethode razmatranju mogućnosti stupanja u eventualne pregovore. ACI je iskazao interes za akvizicijom društva Marina Portorož d.d., no za sada isključivo na pravno neobvezujućoj osnovi", stoji u priopćenju. 

'Pet do 12'
Potencijalna akvizicija više je tek od dobre ekonomske računice s obzirom na to da je mjesto radnje Savudrijska vala (Piranski zaljev), u kojem se niti nakon arbitraže dvije države godinama ne mogu dogovoriti oko granice. Slovenski portal Siol.net piše da se ACI u utrku za Marinu Portorož, u kojoj snima stanje uz pomoć KPMG-a, uključio doslovce 'pet do 12'.

Hoće li, ili ne, predati ponudu za kupnju ovisit će, izgledno je, o rezultatima snimanja situacije. Marina Portorož u vlasništvu je Termi Čatež koja ih posljednjih nekoliko godina prodaje, među ostalim i na zahtjev vjerovnika, a za savjetnika pri prodaji odabran je UniCredit. Prošle godine, piše siol.net, njegovu je prodaju tražio američki Financial Trust York.  

Prekretnica ili vrijeme?
Vrijednost transakcije procjenjuje se oko 21 milijun eura što je navodno iznos koji uzima u obzir 7,5 milijuna eura duga.  Među kandidatima spominjali su se singapurska korporacija Sutli i srpski tajkun Miodrag Kostić, a 'deal' se navodno trebao sklopiti do kraja ljeta.

Uključivanje ACI-ja u utrku u medijima u Deželi tumači se podijeljeno; kao prekretnica ili čak novo kupovanje vremena da vlasnik izbjegne prodaju.  S 22 marine diljem Jadrana ACI je u 2017. ostvario 201 milijun kuna prihoda i 25 milijuna kuna bruto dobiti s portfeljem od 22 marine. Istodobno, Marina Portorož krajem prošle godine ostvarila je 5,7 milijuna eura prihoda, oko 42 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close