ABSistemGreen i WasteControl štede vrijeme, novac, te štite od manipulacija

Autor: Marko Biočina , 18. ožujak 2015. u 22:00
Renata Dončević

Omogućen je cjelovit nadzor i evidencija prekrcanog otpada te izvršavanje svih obaveza prema zakonodavcu.

Uvođenje integriranog sustav gospodarenja otpadom velika je prilika i za domaće tehnološke kompanije, a primjer uspješnog proizvoda je i sustav koji su zajednički razvile tvrtke Alarm Automatika i Zelene Tehnologije. O njemu govore Renata Dončević i Ivan Lukenda.

Koje su ključne komparativne prednosti integrirani WasteControl i ABSistemGreen sustava? Koje nove mogućnosti pruža svojim korisnicima?
Primjenom integriranih WasteControl i ABSistemGreen sustava se omogućava brži, sigurniji i automatski kontroliran promet vozila kroz stanice za pretovar otpada, a onemogućava manipulacija podatcima i dokumentima. Green integrira sustave tehničke zaštite na pretovarnim stanicama kao što su kontrola ulaska (rampe), signalizacija (semafori),  kamere za prepoznavanje registarskih pločica vozila, vaganje vozila te omogućava automatsko prikupljanje podataka vezanih za identifikaciju vozača i vozila te masu tereta. Ti se podatci automatski prenose u WasteControl sustav koji ih evidentira i pohranjuje, u koji se po potrebi dodaju druge potrebne informacije, te generira ispis obveznih formulara.  Tako je  omogućen je cjelovit nadzor i evidencija otpada te izvršavanje svih obaveza prema zakonodavcu u smislu automatskog generiranja dokumentacije koju korisnici moraju posjedovati. 

Što je WasteControl sustav i kako je integriran sa ABSistemGreen softverom?
WasteControl je informacijski sustav za upravljanje pri gospodarenju otpadom koji primjenjuju pravne osobe na području Republike Hrvatske. Obuhvaća kompletnu evidenciju materijalnog tijeka otpada (zapisnike o generiranju i sakupljanju otpada, prateće listove, očevidnike, prijavne listove, planove o gospodarenju otpadom, itd.) koja nadograđena sa financijskim modulom predstavlja zaokruženi "Waste management" sustav. Dostupne su verzije za posjednike, posrednike, trgovce, skupljače, reciklažna dvorišta, komunalna poduzeća, pretovarne stanice, centre za gospodarenje otpadom, oporabitelje i zbrinjavatelje otpada. 

Možete li konkretno opisati kako izgleda proces korištenja vašeg sustava?
Za siguran pristup vagi koristi se sustav rampi s detekcijskim petljama i semaforima za signalizaciju. Prilazeći vagi, vozilo aktivira najavnu detekcijsku petlju te, ako je vaga slobodna ABSistemGreen® upravljački softver automatski podiže ulaznu rampu, te tako signalizira vozaču da je pristup dozvoljen i time dopušta pristup vozila vagi. Kada se masa vozila stabilizira, vozilo se izvaže i putem ALPR kamere očitava njegova  registarska oznaka. Podatci o težini i registraciji se trajno evidentiraju u softveru, a po potrebi se mijenja tip otpada koje vozilo prevozi. Tijekom vaganja vozač vidi crveno svjetlo na semaforu, a nakon vaganja, upravljački softver uključuje zeleno svjetlo i otvara rampu nakon čega vozilo silazi sa vage, aktivira odjavnu petlju i potom se rampa automatski spušta. Postupak vaganja i identifikacije vozila nakon istovara otpada je isti, s time da upravljački softver izračunava razliku između ulazne i izlazne mase vozila, odnosno neto masu otpada. ABSistemGreen® softver sve prikupljene podatke prenosi u WasteControl sustav. WasteControl sustav automatski popunjava obrazac pratećeg lista (PL-o) te korisniku može obrazac ispisati i pohraniti. U pozadini WasteControl automatski vodi očevidnike o tijeku i nastanku otpada (ONTO). 

Je li sustav već negdje primijenjen, odnosno postoje li reference u njegovom korištenju?
Ovako integriran sustav sa WasteControl i ABSistemGreen softverima je implementiran na jednoj pretovarnoj stanici u Istri, a u tijeku je projektiranje još nekoliko pretovarnih stanica, odlagališta i centara za gospodarenje otpadom.

Postoje li neke fizička ograničenja u implementaciji Vašeg sustava?
Fizička ograničenja za implementaciju sustava u  stvari ne postoje. Ako objekt ima struju i internet i nalazi se bilo gdje na području Hrvatske, a i regije, ispunjeni su svi preduvjeti za implementaciju i korištenje sustava.

Alarm automatika

Suradnjom do potpunog rješenja

Više od 25 godina se Alarm automatika bavi tehničkom zaštitom, kao tvrtka koja projektira i implementira specijalistička, nestandardna rješenja koja obuhvaćaju i integraciju sa tehničkim i poslovno – informacijskim sustavima korisnika. Da bi krajnji korisnici dobili cjelovita rješenja, nužno je povezati se sa  tvrtkama koje su fokusirane na druge proizvode. Tako je uspostavljena suradnja sa Zelenim tehnologijama, tvrtkom fokusiranom na programska rješenja s područja zaštite okoliša i gospodarenja otpadom.

Komentirajte prvi

New Report

Close