A1 ima najbolju fiksnu mrežu u Hrvatskoj, pokazuju mjerenja Opensignala

Autor: Josipa Ban , 01. ožujak 2024. u 14:16
Vladimir Skender, glavni direktor za mrežu A1 Hrvatska

A1 Hrvatska najbolja je fiksna mreža u Hrvatskoj prema mjerenjima Opensignala. Pristup toj mreži trenutačno ima 800 tisuća kućanstva. Cilj je do 2025. omogućiti gigabitni priključak u 70 posto kućanstva u Hrvatskoj, odnosno njih čak milijun, najavljuju iz kompanije.

Prema mjerenjima Opensignala fiksna mreža A1 Hrvatska najbolja je u Hrvatskoj. Kompanija koja pruža neovisna mjerenja mrežnog iskustva i tržišnih performansi operatora izmjerila je da je fiksna mreža A1 Hrvatska najbolja u četiri ključna pokazatelja korisničkog iskustva. To su pouzdanost odnosno stabilnost, brzina preuzimanja i maksimalna brzina preuzimanja podataka te brzina slanja podataka.

Iz A1 Hrvatska, na druženju s novinarima, objasnili su da je prva analiza tvrtke Opensignala fiksnog interneta u Hrvatskoj obuhvatila korisničko iskustvo na svim fiksnim tehnologijama: optički i kabelski pristup, xDSL te kućni Internet preko mobilne 4G i 5G mreže. “U sve četiri kategorije A1 fiksna mreža pokazala je najbolje rezultate. U izvještaju se navodi da su ostvarene prosječne brzine preuzimanja podataka na A1 fiksnoj mreži, 2.7 puta veće od onih u HT mreži te 4.8 puta iznad Telemachovih. Što se tiče prosječne brzine slanja podataka, i tu je A1 fiksna mreža ostvarila je najbolji rezultat sa značajnom razlikom u odnosu na konkurenciju”, rekao je Vladimir Skender, glavni direktor za mrežu A1 Hrvatska. Dodao je i da je u A1 mreži izmjerena je najveća vršna brzina preuzimanja. Kao ključan faktor za tako dobre rezultate istaknuta je A1 kabelska mreža, pogotovo u ostvarene brzine.

“Za korisničko iskustvo najbitnija je pouzdanost, odnosno stabilnost mreže koju Opensignal interpretira kao postotak korisnika koji su zadovoljili kriterije za gledanje HD videa, grupne video pozive i online igranje. Upravo se A1 fiksna mreža pokazala najstabilnijom na temelju nagrade za dosljednu kvalitetu”, ističe Skender.

Rezultat je to, nastavlja, višegodišnjih investicija u modernizaciju kabelske infrastrukture te izgradnju najmodernijeg optičkog pristupa. Prošle godine A1 Hrvatska, naime, realizirao je najveća ikada ulaganja otkad posluje u Hrvatskoj i to u iznosu od 204 milijuna eura. “Izgradili smo 140 tisuća optičkih priključaka diljem Hrvatske i postigli 92 postotnu pokrivenost populacije 5G mrežom”, rekao je Skender.

S ulaganjima nastavljaju i ove godine. Već 2025. bi gigabitni priključak trebali omogućiti u 70 posto kućanstava u Hrvatskoj, odnosno njih čak milijun, najavio je glavni direktor za mreže A1 Hrvatska koji je nagradu za najbolje rezultate u Opensignal mjerenju preuzeo u Barceloni na Mobile World Congressu, svjetskom sajmu telekomunikacija.

Inače, krajem veljače i neovisno mjerenje nperf potvrdilo je A1 kao predvodnika u performansama fiksne mreže u Hrvatskoj s najboljim ukupnim rezultatom kao i u svim kategorijama: brzini preuzimanja podataka, brzini slanja i latenciji, rečeno je na konferenciji za novinare. Skender je naveo i da trenutno 800 tisuća kućanstava u Hrvatskoj ima dostupan A1 gigabitni Internet, a infrastrukturna oprema koja se u okviru modernizacije postavlja u optičku mrežu već sada podržava brzine do 50 Gbps i spremna je za sve potrebe korisnika u budućnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close