6 kritičnih dana kada bi trebalo izbjeći putovati

Autor: Poslovni.hr , 31. srpanj 2017. u 10:01
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Hrvatski autoklub izradio je kalendar gustoće prometa za ovu godinu pa je i on koristan alat u borbi protiv stajanja u koloni.

Stavimo li na stranu nepredvidive okolnosti poput kvara na cesti ili prometne nezgode, gužve na cestama mogu se unaprijed detektirati. Ljudi na putovanje najčešće kreću u petak poslijepodne, nakon posla, no to je najgora opcija. I zbog gužve na cestama i zbog vozača premorenih radnim obvezama. Do subote ujutro vozači su se već odmorili, ali i dalje ostaje faktor gužve, jer svi na more kreću ili u petak popodne ili u subotu ujutro – da iskoriste svaki trenutak slobodnog vremena.

Istom logikom, kako piše Večernji list, većina ih se s mora vraća u nedjelju popodne, neki i subotom poslijepodne, ovisno o uobičajenom vremenu smjene gostiju u turističkim apartmanima. No to što svi tako godinama, desetljećima putuju, ne znači da morate i vi. Ako se baš morate s mora vratiti u nedjelju, krenite na put u nedjelju rano ujutro. Ovisno o uvjetima na radnom mjestu, možda na godišnjem odmoru možete biti, primjerice, od utorka do utorka. U tom vas slučaju ni na odlasku na more ni na povratku u mjesto stanovanja neće zadesiti nepregledne kolone automobila.

Hrvatski autoklub izradio je kalendar gustoće prometa za ovu godinu pa je i on koristan alat u borbi protiv stajanja u koloni. Tako HAK u kolovozu vrlo gust promet uz zastoje očekuje 5., 6., 12., 13., 19. i 26. dana u mjesecu. Pojačan do gust promet u kolovozu bi trebao biti svaki ponedjeljak i petak do 15. kolovoza, uključujući Veliku Gospu, a nakon toga svaki petak, nedjelju i ponedjeljak, do ponedjeljka 28. kolovoza, kada bi se prvi dan u tjednu trebao prebaciti u režim umjerenog do pojačanog prometa. Kroz čitav kolovoz utorak i srijeda idealni su dani za putovanje jer se tada gužve ne očekuju. Iznimka su samo utorak i srijeda 15. i 16. kolovoza kad se zbog blagdana očekuje pojačan do gust odnosno umjeren do pojačan promet.

Komentirajte prvi

New Report

Close