3 stvari koje morate znati o salmoneli

Autor: Poslovni.hr , 19. studeni 2016. u 10:20
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Pojačale su se izvanredne inspekcije hrane.

Nakon teškog trovanja salmonelom od kojeg je umro dječak, pojačale su se izvanredne inspekcije hrane. Kako piše Večernji list, Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je tako jučer potrošače o povlačenju svježeg nezapakiranog poriluka OPG-a Suzane Novosel iz Zagreba na tržnici Kvatrić kod kojeg je utvrđena povećana količina pesticida, dok je kod proizvođača Kruška iz Pakova Sela na uzorku prominskog tvrdog punomasnog sira proizvedenog 7. studenog s rokom trajanja do 2. studenog 2017. utvrđena bakterija Listeria monocytogenes.

1. Tko je najugroženiji?

Stariji ljudi, djeca, trudnice, kao i ljudi smanjenog imuniteta; u RH se godišnje registrira oko 25 epidemija salmoneloze, a oboli u prosjeku oko 3500 ljudi, podaci su HZJZ-a. Većina ljudi će se uspješno oporaviti od salmoneloze, ali ona može biti vrlo ozbiljna pa i smrtonosna infekcija kod vrlo mladih, starih ili osoba s oslabljenim imunitetom. Mali broj bolesnika može imati simptome izvan probavnog sustava (npr. artritis).

2. Koji su načini prijenosa?

Konzumiranjem nedovoljno termički obrađene hrane (meso, jaja, mlijeko i njihove prerađevine, rukama zaražene osobe koja rukuje hranom, kontaminiranim priborom ili preko radne površine.

3. Koji su simptomi bolesti?

Nakon inkubacije od 12 do 24 sata javlja se akutna bol u trbuhu, povišena temperatura, glavobolja, mučnina, proljev i ponekad povraćanje. Simptomi traju nekoliko dana, a ponekad i mnogo dulje, ovisno o imunitetu osobe i tipu bakterije. Stolice su u početku zelenkaste i rijetke, a poslije mogu biti vodenaste. Kod srednje teških oblika temperatura je povišena između dva i pet dana, a proljev traje još nekoliko dana nakon pada temperature.

Komentari (1)
Pogledajte sve

koja temperatura za termičku obradu ?

New Report

Close