22 nova tima dobila priliku za predstaviti projekte investitorima

Autor: Poslovni.hr , 01. travanj 2022. u 15:59
Foto: BAIF

Održan je posljedni boot camp Projekta BAIF, a kroz finalni 5. turnus BAIF-ovog programa za razvoj poslovne ideje s pozitivnom društvenim učinkom prošla su 22 tima

Kroz BAIF-ov program investicijske spremnosti prošlo je ukupno 102 tima iz svih dijelova Hrvatske (Zagreb, Krapina, Rijeka, Osijek, Split), čime je okončana prva faza projekta s konačnim ciljem razvoja alternativnog tržišta kapitala usmjerenog na ulaganja u poduzetnike početnike koji mogu generirati i društveni učinak.

Ambasadori ulaganja u projekte s pozitivnim društvenim učinkom

Poduzetničke ideje koje svojim poslovanjem stvaraju pozitivan društveni učinak za gospodarstvo i društvo u cjelini, doprinose rješavanju ključnih društvenih izazova današnjice, promiču održivi razvoj i inovativne načine poslovanja, otvarajući pritom nova radna mjesta.

U Hrvatskoj, nažalost, imamo relativno nizak broj društvenih poduzetnika kao i nedostatak privatnih investicija i odgovarajućih financijskih uvjeta, dok sa strane potencijalnih investitora postoji nedostatak razumijevanja za koncept ulaganja u društvene poduzetnike.

Projektom BAIF želi se pozitivno utjecati na trenutnu investicijsku klimu kroz konstruktivan dijalog javnog i privatnog sektora koji podržava pozitivan poduzetnički ekosustav u cilju uspostavljanja novog održivog mehanizma za ulaganja koja dodatno vrednuju društveni učinak.

Kroz proteklih godinu partneri okupljeni oko Projekta BIAF (nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija, a partneri su Zagorska razvojna agencija, Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, Feelsgood Capital Partners i Hrvatska udruga poslodavaca) kontinuirano su istraživali i promišljali najbolje prakse u regiji vezane uz poticajno okruženje rasta poduzeća s društvenim učinkom i mogućnosti novih financijskih mehanizama s naglaskom na alternativne izvore kapitala.

Svjesnost poduzetnika i investitorske zajednice o tvrtkama koja generiraju društveni učinak još je uvijek relativno nerazvijena, no uspješni poduzetnici pokazatelj su da ovaj način promišljanja o poduzetništvu generira dobrobiti za cijelo društvo te je time zanimljiviji i investitorima i sve je češći odabir mladih poduzetnika.

Poduzetnici pokazuju da generiranje pozitivnog učinka i generiranje profita koji garantira povrat investicije postaje nužnost i temelj je održivog poslovanja.

Zašto je BAIF drugačji od sličnih programa?

U okviru projekta BAIF svi polaznici radionica investicijske spremnosti prošli su online edukaciju u trajanju od tri do četiri tjedna, gdje su uz pomoć trinaest renomiranih mentora različitih ekspertiza, iz prve ruke, naučili kako svoju ideju razviti u pravi mali posao spreman za investiciju, rast i uspjeh.

Edukacijski program odvijao se elektroničkim putem, korištenjem BAIF LMS platforme. Lekcije su unaprijed snimljene te su se mogle proći bilo kada, što je uvelike olakšalo sudjelovanje poduzetnika. Osim video lekcija, polaznici programa kao dodatni vrijednost dobili su popratne materijale – korisne predloške za primjenu raznih metodologija te alat u MS Excelu za poslovno planiranje.

Kroz ovaj projekt poduzetnici su radili na prepoznavanju prilika u okruženju, postavljanju poslovnog modela te izradi financijskih projekcija, a u finalu svakog održanog bootcampa dobili su i priliku predstaviti projekt potencijalnim investitorima.

Martina Mrsić, poduzetnica, vlasnica i direktorica u Imam Riječ, polaznica posljednjeg 5. turnusa u Zagrebu, program je okarakterizirala kao izuzetno vrijedan set alata koji imaju dugoročnu vrijednost.

“Najveća vrijednost je svojevrsna BAIF matrica koja daje odgovor na pitanje koje zapravo najviše muči poduzetnike; Ima li moja ideja potencijal da postane posao koji će generirati prihode, ili je riječ o lijepom snu. Također, ne treba umanjiti ni snagu umrežavanja, a osobito me razveselilo upoznati i surađivati s kolegama koji dijele moju ljubav i vjeru prema društvenom učinku, kao ni razgovore i savjetovanja s menorima koji su mi dali bolji uvid u način razmišljanja sa strane poslovnih anđela”, kaže Mrsić.

“Sudjelovao sam na pitch sessionima u svih 5 turnusa kao mentor i mogu reći da su timovi bili zaista sjajni, s puno potencijala za razvoj u pravi biznis. HUP i posebno Udruga malih i srednjih poduzetnika i nakon projekta nastavit će podržavati mlade poduzetnike na njihovom putu i razvoju”, rekao je Igor Škrgatić, predsjednik Izvršnog odbora HUP udruge malih i srednjih poduzetnika.

“Ukupno 102 startupa u 365 dana osmišljavalo je svoj poslovni model, umrežavali su se s kolegama i kolegicama poduzetnicima te otvorili vrata investicijskog svijeta – uz jasno opredijeljenje za generiranje društvenog učinka. Njihov uspjeh je uspjeg ovog projekta. Projekt nastavlja s formiranjem novog financijskog mehanizma uz pomoć kojeg ćemo ponuditi financiranje koje treba svakom startupu na samom početku, a koje nedostaje u hrvatskom ekosustavu”, objašnjava Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije i voditeljica projekta BAIF.

Projekt je ukupno vrijedan 318.441,63 EUR, od čega se kroz potporu Europske komisije, EaSI Program sufinancira , 249.641,63 EUR, a ostatak sredstava vlastiti je doprinos partnera.

Komentirajte prvi

New Report

Close