Više od 200 morskih pasa pliva oko popularne domaće plaže, stručnjaci otkrivaju o čemu je riječ

Autor: Poslovni.hr , 23. rujan 2022. u 10:51
Foto: Pixabay

Iako stotine morskih pasa plivaju Jadranskim morem, rijetko se viđaju jer se obično drže podaleko od prepunih plaža.

Iako se glavna turistička sezona već završila, vijest da im se u blizini nalazi velik broj morskih predatora izazvala je nevjericu turista u Hrvatskoj, javlja Metroplitan, a prenosi City magazin,

U hrvatskim morima žive desetine različitih vrsta morskih pasa. Istraživanje hrvatsko-slovenskog tima pokazalo je da ih je više od polovine ugroženo. Uglavnom im prijeti ribolov, jer se često zapetljaju u mreže. Iako stotine morskih pasa plivaju Jadranskim morem, rijetko se viđaju jer se obično drže podaleko od prepunih plaža. No, u blizini najveće splitske plaže posljednjih tjedana boravi skupina morskih pasa.

“Ovdje je skupina morskih pasa koja je došla na parenje, Procjenjujemo da ih je u kolovozu bilo između 200 i 300”, objasnio je za Dnevnik.hr hrvatski istraživač i predavač Alen Soldo, dodajući da ih ljudi rijetko primjećuju jer obično plivaju u dubljim vodama.

Većinom su to bezopasne vrste morskih pasa, veličine oko metar i po. Soldo je pojasnio da s vremena na vrijeme u hrvatsko more uplove opasne vrste morskih pasa, no to je, prema njegovim riječima, dosta rijetko.

Posljednji smrtonosni napad morskog psa u Hrvatskoj zabilježen je sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Lokvi Rogoznici. Soldo vjeruje da ga je tada napao veliki bijeli pas. Prije 14 godina u Hrvatskoj je nasrnuo i na Slovenca Damijana Peska koji je preživio napad. U razgovoru s mitropolitom rekao je da je profesor Soldo analizom zuba procijenio da se radi o morskom psu koji je težak negdje oko jedne tone.

Komentirajte prvi

New Report

Close