17. ožujka stiže druga isplata naknada, evo tko će dobiti novac

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. ožujak 2021. u 12:09
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Najviše korisnika naknade za starije osobe dolazi iz Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke, Osječko-baranjske županije, Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) do veljače je zaprimio 7911 zahtjeva za nacionalnu naknadu za starije osobe, a u drugoj isplati 17. ožujka naknadu će primiti 4059 korisnika, izvijestili su u utorak iz tog Zavoda.

Među njima je 65 posto žena i 35 posto muškaraca, a za isplatu na bankovne račune osigurano je 3,1 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Od ukupno 7911 pristiglih zahtjeva njih 1184 je u obradi, jer ih nije bilo moguće riješiti zbog nedostajućih podataka i nepotpunih zahtjeva (IBAN, odjava s osiguranja, i sl.).

Ostali podnositelji zahtjeva nisu ostvarili pravo jer ne ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o nacionalnoj naknadi za starije osobe, poput duljine prebivališta u Hrvatskoj, iznosu prihoda po članu kućanstva i sl.

Najviše korisnika naknade za starije osobe dolazi iz Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke, Osječko-baranjske županije, Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe mogu ostvariti hrvatski državljani koji su navršili 65 godina života s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet.

Podnositelj zahtjeva ne može biti korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, prihod po članu kućanstva ne smije mjesečno prelaziti 800 kuna, a tu su i drugi uvjeri propisani zakonom.

Zahtjev za nacionalnu naknadu može se podnijeti bilo kada osobno u područnoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Komentirajte prvi

New Report

Close