17.godišnji pčerlar: Na imanju u Istri radi degustacije i apiterapiju, a njegov med nalazi put od Njemačke do Austrije

Autor: Poslovni.hr , 09. studeni 2022. u 08:51
Foto: Unsplash

Sam je osmislio kućicu za degustaciju i prodaju, a u izradi mu je pomogao otac koji je stolar. Sve što zaradi, uloži u razvijanje posla.

Mlad i poduzetan, a tek mu je 17 godina i već ima svoje pčelarsko carstvo. Filip Raponja iz Krnice već nekoliko godina strpljivo i marljivo gradi svoj posao – počeo je s dvije košnice, a danas ih već ima stotinjak. Med prodaje, ima stalne kupce. Jedan je od najmlađih pčelara u Istri, no ne zato i manje uspješan, javlja HRT.

Dimilicu u ruke i u obilazak košnica. Tijekom jeseni, Filip Raponja jednom tjedno provjerava imaju li njegove pčele dovoljno hrane.

“To je leglo. One će preko zime stati s leglom, sklupčat će se i jesti med polako”, govori Filip Raponja, pčelar iz Krnice.

Pčelinji svijet dobro poznaje. Njime je potpuno očaran. A sve je počelo posve slučajno. “Sve je počelo iz šale kad smo ja i prijatelj otišli na sajam knjiga sa školom i iz zezancije smo kupili knjigu o pčelarstvu. Zatim je meni na pamet pala ideja da bi se i ja mogao baviti pčelarstvom”, sjeća se Filip.

Što je zamislio, to je i ostvario, te uz pomoć djeda nabavio prve tri košnice. “Malo je bilo panike čisto iz neznanja. Znači, kad su stigle prve košnice stigle su u familiju koja nema tradiciju pčelarstva. Mi kao roditelji i nonići nismo znali ništa”, govori Lorena Raponja, majka.

Sada ima 100-tinjak košnica. Ove je godine izvrcao oko dvije tone meda. S prodajom nema problema.

“Plasiram većinom za turiste zato što ljudi iz Njemačke, Austrija znaju što je pravi med i znaju to cijeniti. Našim ljudima je većinom bitno da je med jeftin”, istaknuo je Filip.

Roditelji i sestra velika su mu potpora. Na imanju nudi degustacije meda, apiterapiju.  Sam je osmislio kućicu za degustaciju i prodaju, a u izradi mu je pomogao otac koji je stolar. Idejni je pokretač svega. “Teško je pratiti njegov tempo, jako teško. Mora biti odmah i sad”, rekao je Eduard Raponja, otac.

Sve što zaradi, uloži u razvijanje posla. “Još sam maloljetan, živim od mame i tate pa onda zašto ne bi dalje ulagao pa da to naraste jedan dan još više”, naglašava Filip.

Tisuću bi košnica, kaže, bilo dovoljno.

Komentirajte prvi

New Report

Close