150 kuna za litru? Maslinovo ulje moglo bi se plaćati kao suho zlato

Autor: Poslovni.hr , 21. listopad 2022. u 08:08
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sušno ljeto i visoke temperature ostavili su posljedice u brojnim dalmatinskim maslinicima. Negdje se berba zahuktava, neki čekaju blagdan Svih Svetih, a neki nemaju što ubrati. Najviše su pogođeni maslinici na otocima pa bi se zbog toga maslinovo ulje moglo plaćati kao suho zlato – čak 150 kuna za litru.

Na žalost maslinama se ne može pomoći – bar ne ove godine. Zbog suše se moralo dodatno navodnjavati, masline su slabo rodile pa će i ulja biti manje. To znači samo jedno – i konačan proizvod bit će skuplji.

“Ja samo tisuću eura potrošim za vodu, tako da su to veliki troškovi plus gnojivo. Ulje jest preskupo, ali računica je takva kakva je”, pojašnjava za N1 Željko Vojković, vlasnik maslinika.

Na Visu govore da ima maslinika gdje praktički nema kilograma maslina za ubrati.

Tome je dokaz i prazan pogon prerade ulja na Visu. Pogon još čeka da se od prvih maslina dobije ulje koje bi se uskoro moglo plaćati kao suho zlato – čak 150 kuna za litru.

“Tu se kreće cijena oko stotinjak kuna na kućnom pragu, dok u komercijali ona faktički ne postoji. Tržište je potražnja, po meni će ona doći do 150 kuna”, procjenjuje Srećko Roki, voditelj poljoprivredne zadruge Podšpilje.

Svoje ulje, kaže Željko, neće prodavati po takvoj cijeni.

“Treba zadržati stare kupce. Treba sad ić’ svjesno na svoju štetu, da bi u budućnosti imali bolje odnose sa kupcima”, kaže Željko koji vjeruje da će njegovo ulje ostati tu negdje 100, 110 kuna.

Ono što je sigurno jest da će maslinovo ulje za mnoge postati luksuz.

Komentirajte prvi

New Report

Close