Zbog oštrog pada tržišne vrijednosti BP postaje meta preuzimanja?

Naslovnica Forum Komentari članaka Zbog oštrog pada tržišne vrijednosti BP postaje meta preuzimanja?

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Ne mozes vjerovati da netko placa navedenog analiticara…BP je preveliki zalogaj za bilo koju kompaniju eventulano moze doci do “merger” odnosno udruzivanja s nekim ali i za to postoji jako malo sanse (prije bi rekao da nema sanse) posto je BP po svim fundamentima jedna od najbolje vodjenih naftnih kompanija uz exxon mobil koji je za pol koraka ispred ali i zato s znacajnom premijom na cijenu dionica od pe 13.5 dok kod BP-a uz slicne oparativne fundamente govorimo o pe 3,8 (pe nam u biti govori koliku smo premiju platilti na svaki zaradjeni dolar kompanije sto nize to bolje uz isto ili bolje vodjenje kompanije) takodjer BP ima jako niski debt to equity omjer mislim da je negdje oko 19% dok se za naftne kompanije do 30% smatra vrlo sigurnim uz godisnju sposobnost zaradjivanja min. 20 miljardi dolara.
Navedeni “strucnjaci” su potpuno skrenuli s kursa ili ih je netko krivo razumio posto je navedena kazna dosta pretjerana pogotovo da bi bila vezana samo uz BP posto su za ekolosku katastrofu krive i neke druge kompanije kao prvo Anadarko petroleum i Mitsui Co. su suvlasnici doticnog izvora nafte, onda imamo kompaniju Haliburton koja je konstruirala platforum,takodjer imamo kompaniju Transocean koja je bila zaduzena za upravljanje platformom i slag na kraju Cameron International koji su konstruirali zastitni ventil koji je trebao sprijeciti curenje koji je zakazao, ove kompanije su bar jednako krive kao i BP ako ne i vise i sigurno bi snosile dio novcane kazne uz BP.
A i sama kazna bi po logici stvari morala biti znatno manja posto se “nezgoda” vise manje bas i smatra nezgodom odnosno nesretnim slucajem i nema razloga da se zato unisti kompaniju u trenutcima financijske krize a sto je jos vaznije niti nekih pravnih osnova…po svim logicnim procjenama novcana steta za BP bi se mogla popesti najvise do 5 miljardi dolara sto nije neznacajno ali nece bitnije utjecati na financijsko stanje BP.

Ps. navedena dobit za 2009g. je kriva…22 miljarde dolara je BP ostvario 2006g., dok mu je proslogodisnja dobit 17 miljardi dolara

ispravak…kod BP je pe 5,8 i dalje vrlo povoljno

Hvala na reagiranju. Podatak o godišnjoj dobiti BP-a je ispravljen.

Marko Mršić - Web redakcija

New Report

Close