Vraćanje pozajmice firmi

Naslovnica Forum Gospodarstvo i financije Opće financije Vraćanje pozajmice firmi

Bok svima! Iz svoje firme sam si isplaćivala pozajmice, sebi kao vlasnici firme. Zanima me postoji li način da mi firma oprosti te pozajmice, odnosno ima li načina da to ne moram vratiti? Hvala puno unaprijed na odgovorima! Pozdrav!

Pozdrav,

Ima nekoliko načina, ali ovise o situaciji u kojoj se nalazi vaša firma:

1) ako firma ima zadržanu dobit – potraživanje društva se može tretirati isplatom dobiti u naravi. Naravno, problem je što će te platiti porez na udjele u dobiti i pripadajući prirez

2) ako firma nema zadržanu dobit – otpis potraživanja je opcija (doduše loša). Problem je što je otpis takvog potraživanja na rashode porezno nepriznat (ne umanjuje poreznu osnovicu), te što se u slučaju nadzora od strane porezne uprave takav otpis može smatrati izuzimanjem vlasnika (teret društvo s porezom od 40%, doprinosima itd.);

3) ako ništa od ovoga nije prihvatljivo, ostavite potraživanje u bilanci. Kao napomena, trebali bi obračunati neku kamatu prema sebi kao vlasniku društva.

Uglavnom, nije sjajna situacija ali ima i gorih.

Lp

Dragi angaro456 upravo sam pronašla Vaš odgovor vezano za temu koja mene zanima pa bih Vaš molila detaljnije:

riječ je o poslovnom subjektu koji je isplaćivao pozajmice vlasniku uz obračun 4% kamate koje vlasnik, zajedno sa glavnicom nije vraćao niti ju planira vratiti, također su u pozajmice pretvoreni i nepoloženi utršci,izvršena plaćanja poslovnim karticama a koja nisu dokumentirana vjerodostojnom dokumentacijom itd … u bilanci se bilježi par miliona potraživanja po pozajmicama izdanim vlasnicima kao i nakupljena potraživanja po kamatama za te pozajmice. Mojih nekoliko pitanja glasi:

1) da li Ugovor o pozajmici tj potraživanje po tom ugovoru može zastarjeti (5 godina od roka za vraćanje)?
2) Ukoliko može zastarjeti i zastarjelo je da li je subjekt, inače obveznik poreza na dobit, OBVEZAN to potraživanje otpisati?
3) U slučaju otpisa – kako se tretira takav otpis? npr,ako je stanje potraživanje 5 mio HRK i u slučaju otpisa 5 mio HRK da li na tih 5 mio HRK ide 40% poreza od kapitala na izuzimanje????

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Ana

New Report

Close