Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Vanjskotrgovinski deficit Zagreba 75% hrvatskog (objavljeno 08.12.2006.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Vanjskotrgovinski deficit Zagreba 75% hrvatskog (objavljeno 08.12.2006.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Zagreb je nažalost postao Hrvatska crna rupa. Više troši nego što stvara od prosjeka države već odavno. Usisava ostatak države i demografski i ekonomski pa bi moglo doći do implozije cijelog sustava.
Stvar bi bila bolja ako se uzme u obzir podatak koji su jučer na HRT-u iznijeli: ” od ukupne dodane vrijednosti u hrvatskom gospodarstvu, 52 posto stvorile su tvrtke koje djeluju na području Zagreba…” Zvuči impresivno za Zagreb, a poražavajuće za ostale.
No to mi se čini kao manipulacija činjenicama jer mislim da se tu ne radi samo o tvrtkama koje “djeluju na području Zagreba” već o tvrtkama koje su registrirane u Zagrebu ali proizvodnju dobara i usluga obavljaju pretežito van Zagreba. Takve firme su INA, HEP, T-Mobile, Telekom, Hrvatske vode, Hrvatske Ceste, HŽ, Agrokor itd.
Na primjer koliko ima rafinerija u Zagrebu? Nula.
Kad bi sve te tvrtke preslile sjedište u recimo Pakrac vjerojatno bi i on imao kojih 30-ak posto ukupne dodane vrijednosti u hrvatskoj.
Dakle zanimljivo bi bilo ustanoviti koliko Zagreb zaista stvara dodane vrijednosti na svom području gledajući proizvodnju svojih građana, a ne proizvodnju i potrošnju cijele države koju svojata.

Problem Zagreba je taj što je deindustrijaliziran i što je u zadnjih 16 godina od industrijskog i proizvodnog centra postao grad gdje su smješteni glavni uvoznici u državi.

Zašto i kako je došlo do toga je značajno pitanje, no sigurno da samom Zagrebu nije pogodovalo zatvaranje brojnih proizvodnih pogona.

Problem Zagreba je taj što je deindustrijaliziran i što je u zadnjih 16 godina od industrijskog i proizvodnog centra postao grad gdje su smješteni glavni uvoznici u državi.

Zašto i kako je došlo do toga je značajno pitanje, no sigurno da samom Zagrebu nije pogodovalo zatvaranje brojnih proizvodnih pogona.

To vrijedi za cijelu državu. Nedavno sam negdje pročita sramotan podatak da je samo 30-tak % svig gospodarskih subjekata usmjereno na proizvodne i usluzne djelatnosti dok je preko 50% čista trgovina (od čega je većina vezana uz uvoz). Loše nam se piše ako se to pod hitno ne promijeni.

New Report

Close