Uzet ili ne uzet – pitanje je sad!

Naslovnica Forum Gospodarstvo i financije Opće financije Uzet ili ne uzet – pitanje je sad!

Imam pitanje koje me muči već neko vrijeme, pa bih molio vaše mišljenje oko toga.
Imam mogućnosti uzeti kredu od cca. 60 000 eu, s godišnjom ratom od cca 3800 eurića na 30 godinica.
Kad odbijem sve što treba ostane mi cca 400 000 kunića slobodnog kapitala, pa razmišljam da li mi se isplati uzeti tu kredu pa lovu investirati i na koji način. Dionice, investicijski fond, fond nektretnina, kupnja i iznajmljivanje nekretnine ili nešto deseto???

Ja uopće ne bih razmišljao da li uzeti već u što uložiti.
Moj ulazak u tržište kapitala ( dionice ) je bio upravo na taj način , nisam krenuo od nule , niti sam imao svojih osobnih ili naslijeđenih sredstava ( hvala bogu još su mi svi živi i zdravi ) , već sam se dobro zadužio u bankama , kako bih novac uložio. Danas vidim da je to bila itekako ispravna odluka.
Najgore bi ti bilo uzeti novac i spiskati ga / potrošiti , pa makar i najmanji dio.
Što se tiće toga gdje uložiti to ipak moraš sam odlučiti.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Evo opet služimo narodu svom !
Dragi sužnju ovosvjetski malo pogledajte www raznih foruma, zatim na zse,vse povijest pa uzmite malo žute štampe pa malo dnevnih novina i puno izvješća uprava društava i MOŽDA NEŠTO SAZNATE.
No sve u svemu poslušajte dobrog realnog burzovnog savjetnika i budite brzi na OKIDAČU.
Sviđa mi se ova kolege PLAVOG
PBZ kako god OKRENEŠ
[smiley2]

Ima samo jedan problem. Treba kao prvo pronaći “dobrog i realnog” burzovnog savjetnika. Kako da prepoznam takvog? Pratim forume i zse, koliko stignem, ali nemam nažalost vremena za svakodnevno višesatno surfanje, a u izvješća društava se ne razumijem. I šta sad?? Bio bih izrazito zadovoljan da kroz dulji vremenski rok od cca 10 – 20 godina imam PGP 10-15%, ali sam isto tako mišljenja da su ove godine (2006-09) vjerojatno zadnja prilika za malo bolje zarade, kod nas, a još više u regiji, pa bih isto tako htio to iskoristiti, a neznam koji je najbolji način. Zato mi svaki dobronamjeran savjet dobro dođe, pa neka je i samo uputa gdje i kako mogu naći dobrog financijskog savjetnika.
Spreman sam saslušati razna mišljenja, ali znam isto tako da je krajnja odluka samo na meni.

Javi se Kucilu. Dajem besplatne savjete na PM.

Benjamin Graham: "Odlično društvo nije i odlična investicija, ako ste dionicu previše platili." MPT: "Prodali su naše snove Judini sinovi........."

Otvori vođenje portfelja u nekoj od brokerskih kuća. Od ostvarene dobiti njihova je provizija 20% (najčešće).
Ili otvori konto u nekom od dioničarskih otvorenih investicijskih fondova, domaćih ili stranih. Prosječna dobit je upravo ono što spominješ, 10-15% prosječno godišnje. Tako je bilo u zadnjih sto godina pa zašto ne bi i u idućih recimo 20 godina.
Pozdrav

Bez straha, pohlepe i sentimentalnosti.

banka ti daje kredit, zašto ?
upravo radi zarade, da bi zaradila na tebi, kad bi ovo drugo bilo sigurno onda bi svi to isto i radili pogotovo banke, ali nije.
– cijenim kolegu plavog i njegov PBZ 100% kako god okreneš, lijepo je kad raste, samo kad u par dana sa 1200kn dođe na 1000kn nije baš lijepo, ja bih to nazvao jedna dobra dionica i jedan jako jako loš portfelj (žao mi je kolega ali je tako), ili u brojkama -20%, (i sam imam u portfelju PBZ, ali u razumnom iznosu).


banka ti daje kredit, zašto ? upravo radi zarade, da bi zaradila na tebi, kad bi ovo drugo bilo sigurno onda bi svi to isto i radili pogotovo banke, ali nije….

Banke to rade i to jednako uspješno kao i investicijski fondovi. Ali one su i banke i moraju određeni dio svojih sredstava plasirati u kredite. Inače ne bi bile banke nego investicijske kuće.
Pozdrav

Bez straha, pohlepe i sentimentalnosti.

Gospodine mreich, s dijelom portfelja poslujem kao banke, ja dajem kredite.
– kad je korekcija taj dio sigurno ne pada, samo je jako lako i vrlo dosadno raditi na takav način, dionice su mnogo uzbudljivije za investitora.

Ak vi dajete kredite možemo se dogovoriti, ionako ih stalno uzimam, mada u zadnje vrijeme više ne, osim margin kredita.
Šalim se.
Svako se osigurava na svoj način od korekcije, samo mi nije jasno, kredit je dugi angažman, a što ako vam brzo zatreba ta lova a ne možete je odmah dobiti.
Onda je bolje da je ostala u dionicama.
Ionako ništa ne gubite a bome i ne zaradite dok ne prodate. A prodat će te kad je to najpovoljnije.
Pozdrav

Bez straha, pohlepe i sentimentalnosti.

Prvo i osnovno pravilo na burzu ide onaj novac koji nam nije neophodan za život.
Najveći mi je problem kako ne bankrotirati, a sada se radi koja veličina novca Vam treba, takav novac imam u dosta drugih investicija.


Otvori vođenje portfelja u nekoj od brokerskih kuća. Od ostvarene dobiti njihova je provizija 20% (najčešće). Ili otvori konto u nekom od dioničarskih otvorenih investicijskih fondova, domaćih ili stranih. Prosječna dobit je upravo ono što spominješ, 10-15% prosječno godišnje. Tako je bilo u zadnjih sto godina pa zašto ne bi i u idućih recimo 20 godina. Pozdrav

Ne znam odakle ti informacija da je prosječna dobit u zadnjih 100% godina ovoliko velika.
Barba Graham kaže drugačije.

Svaki fond ima prospekt po kojem se može viditi njegov prinos kroz povijest, ali to nije i garancija za budući prinos fonda.


Ne znam odakle ti informacija da je prosječna dobit u zadnjih 100% godina ovoliko velika. Barba Graham kaže drugačije.


Svaki fond ima prospekt po kojem se može viditi njegov prinos kroz povijest, ali to nije i garancija za budući prinos fonda.

Ivana 7 ti je odgovorila, a ja ću dodati da je to prosječan postotak dobiti dioničkih otvorenih investicijskih fondova od osnutka kod onih koji postoje dugi niz godina, a o kojima je Graham govorio nemam pojma.
Pozdrav

Bez straha, pohlepe i sentimentalnosti.

New Report

Close