Da li je netko procitao IPA IIIC? Kao i sve IPAe z aprivatni sektor i ovo je nonsens:
-kao prvo grant moze biti od 50.85% potrebnog ulaganja- dakle ostatak u ovim vremenima mora dati SME
-sve skupa je namijenjeno za nonsens ulaganja: ekologija, farmaceutika, proizvodnja ekektronike/tekstila7namjestaja i sl. Da li je tko ikada vidio SME iz farmacije ili kemijske industrije? Ja nisam, Arvacki pregovaraci ocito jesu
-poslovna ideja mora biti objavljena – tj. vidljiva- problem za kompetitivne industrije (OK takvih SMEjeva u hr nema ali ipak…)
Uglavnom, ovo je nonsens a oslanjanje na IPA je ili laz ili pokazatelj neznanja!
Morao sam se registrirati da pobijem “bigboffina” – IPA općenito nije usmjerena na potporu privatnicima i morali smo se dobrano pomučiti da bismo to argumentirali pred Komisijom (kad kažem “mi”, mislim na nas koji rade na IPA-i – HDZ pametnjakovići s tim nemaju veze). Naravno, onda kad su nam dali da objavljujemo i financiramo grantove iz IPA IIIc, ti grantovi su za neprofitne aktivnosti. Npr. grantovi u PHARE-u su bili uglavnom usmjereni na edukaciju, nastupe na sajmovima, ishođivanje certifikata i tome slično, tako će i ovdje. Ovo je PUNO bolje od ničega. 85% bespovratnih sredstava (BESPLATNOG NOVCA!!) je malo samo budali i/ili nesposobnjakoviću. Tko ne želi ili ne zna povlačiti sredstva iz EU, ne mora, ima tko će!