Šta ima veze koliko je palo?Koliko je pao S&P 500 2009g,koliko je pala nafta prije samo mjesec dana a koliko je sada…ili brazilski market itd…poanta je da gledamo unaprijed i tražimo mogući game changer.
@Big foot
“Šta ima veze koliko je palo?Koliko je pao S&P 500 2009g,koliko je pala nafta prije samo mjesec dana a koliko je sada…ili brazilski market itd…poanta je da gledamo unaprijed i tražimo mogući game changer.”
Na kineskim dionicama se “necete opariti”.Nema tu srece.Same lose vijesti niti se nazire “game change”!
Danas sam kupio 3000 dionica DDD (firma proizvodi kozmetiku za uglavnom Kinesko trziste).Tvornica je u Thailandu ,a cijena je bila 110-121 BHT prosle godine kada sam je prodao .Sada sam kupio tu istu dionicu za 16.5 BHT jer Kineski kupci slabo kupuju.Opcenito daleko manje kupuju sve.Ni na toj razini ne mislim dionicu cuvati duze vrijeme vec shortati.
Kinezi nemaju kulturu ulaganja i ponašaju se kao krdo. Tko je ikad pogledao dugoročni Graf kineskih burzi mogao je vidjeti dva ogromna ‘spajka’ kao posljedicu pump&dump shema. K tome su Kinezi možda i najveći burzovni prevaranti. Desetine firmi iz Kine su povučene i delistirane sa američkih burzi zbog falsificiranja financijskih izvješća i obmanjivanja javnosti i dionicara. Zaključivati temeljem kretanja cijene nekih opskurnih dionica na Kineskim burzama o stanju gospodarskog ciklusa je otprilike kao zaključivati o kvaliteti turisticke ponude na jadranskoj obali nakon sto ste posjetili Omišalj i Karlobag.
Vidi,stoji da su Kinezi u problemima,ali nije to ni prvi ni zadnji put da su se “izvukli”.Za razliku od većine na temi nisam ni bik ni medvjed,više vuk:)pokušavam pogoditi kuda će market a dionice sigurno neću držati niti kupovati ako ocijenim da ne bu dobro.
Valjda zato jer ne ulažem na ZSE pa nemam potrebu za drukanjem.
Kinezi nemaju kulturu ulaganja i ponašaju se kao krdo. Tko je ikad pogledao dugoročni Graf kineskih burzi mogao je vidjeti dva ogromna ‘spajka’ kao posljedicu pump&dump shema. K tome su Kinezi možda i najveći burzovni prevaranti. Desetine firmi iz Kine su povučene i delistirane sa američkih burzi zbog falsificiranja financijskih izvješća i obmanjivanja javnosti i dionicara. Zaključivati temeljem kretanja cijene nekih opskurnih dionica na Kineskim burzama o stanju gospodarskog ciklusa je otprilike kao zaključivati o kvaliteti turisticke ponude na jadranskoj obali nakon sto ste posjetili Omišalj i Karlobag.
Ovo za scam dionice stoji,koliko mi je poznato radilo se samo o small cap dionicama,često nekoliko desetaka miliona$ vrijednosti koje su vodile dvostruko knjigovodstvo,ali to je prošlost,nitko zdrave pameti više ne kupuje takve.
A shares su nešto drugo.Giganti sa 100 milijardi$ mcap.Treba znati da je dioničko tržište u Kini ogromno,da ima svega,da nije bilo regulirano,nije ni sad vjerojatno kako bi trebalo,da se u znatno većoj mjeri koristi margin nego na zapadu ,tako da je i volatilnost veća.
Pošto meni ni jedan novac ne “smrdi” tao ni ovaj vezan uz Kinu,ako vidim da ima prilika iskoristit ću je,za sad samo LFC,ali imam i druga ulaganja koja nisu vezana direktno za index ali jesu za kinesku ekonomiju.
Još samo jedna stvar,koliko je značenje za tržišta po meni,za ovo šta radi kineska centralna banka:
Any sign that cooler heads might put tariffs on hold is positive. PBoC intervening is doubly positive.
Tako je. Zakljucivat na osnovu par pojedinacnih slucajeva sta su se desili, te preslikat tu logiku za sve izlistane kineske firme. Volim to. Samo naprijed kolega!
Biti ce gore nego na Agrokoru. Prevara i delist svega sto kotira
Na mom brokerskom racunu vani malo je drukcija slika od toga sta vi pisete Bisakovi.
Meni se” zeleni ” ino brokerski racun zadnja 2 tjedna posteno. A po vasim pisanijama trebao bi biti duboko u crvenom!
Kada raste,raste 0.2-0.5% ,a kada pada ,pada 3-5% dnevno.
Na mom brokerskom racunu vani malo je drukcija slika od toga sta vi pisete Bisakovi.
Meni se" zeleni " ino brokerski racun zadnja 2 tjedna posteno. A po vasim pisanijama trebao bi biti duboko u crvenom!
Kada raste,raste 0.2-0.5% ,a kada pada ,pada 3-5% dnevno.
[/quote]
Pisemo o promjenama burzovnih INDEX-a,a ne cijena pojedinih dionica.
O tome nije moguce niti raspravljati,ako nije poznato o kojim dionicama i ADR-ovima je rijec.
Svatko snosi posljedice svojih investicijskih odluka i ne treba nikome polagati racune za pojedinacni portfelj.
[/quote]
Pisemo o promjenama burzovnih INDEX-a,a ne cijena pojedinih dionica.
O tome nije moguce niti raspravljati,ako nije poznato o kojim dionicama i ADR-ovima je rijec.
Svatko snosi posljedice svojih investicijskih odluka i ne treba nikome polagati racune za pojedinacni portfelj.
[/quote]
I sta ti indexi iz USA kazu zadnjih tjedana?
Kineska središnja banka u samo jednom danu u gospodarstvo ‘upumpala’ 83 mlrd USD!
Samo za naseg Marcipana
S&P 500
2,616.10
+0.22%
Dow 30
24,207.16
+0.59%
Nasdaq
7,034.69
+0.15%
Uf…jak rast…nema šta…
[/quote]
Samo za marcipancica, danas opet sve raste oko 1%. Kad bi bar Crobex strasni tako rastao.