Uravnoteženi proračun

Naslovnica Forum Gospodarstvo i financije Opće financije Uravnoteženi proračun

Evo Merkel i Sarkozy najavljuju da će EU zemlje trebati imati uravnotežene proračune. Može li netko ukratko opisati što znači proračun bez deficita bez da mi preporuči da pročitam 10 knjiga iz makoekonomije.

Može li svijet uopće funkcionirati bez da države proizvode deficite? Što sa inflacijom, napredkom itd… Oduvijek sam mislio da je deficit motor gospodarstva, zamašnjak koji svijet gura naprijed a sada čitam ovo.

http://www.jutarnji.hr/njemacka-kancelarka-angela-merkel-i-francuski-predsjednik-nicolas-sarkozy-odlucili–zemlje-eurozone-vise-ne-smiju-imati-deficit-u-proracunu-/966412/


Evo Merkel i Sarkozy najavljuju da će EU zemlje trebati imati uravnotežene proračune. Može li netko ukratko opisati što znači proračun bez deficita bez da mi preporuči da pročitam 10 knjiga iz makoekonomije.

Evo malo sa zakašnjenjem, odgovor je u mom tekst na tu temu: http://sites.google.com/site/financijskisustav/balansirani-drzavni-proracun.

Ovim se potvrđuje da ste vi u pravu, a Merkel priča bedastoće u ime krupnog kapitala. Međutim, deficit proračuna se ne smije finacirati kreditom. Taj zaključak slijedi iz logike deficita. Deficit proračuna u uslovima balansirane vanjskotrgovinske bilnace predstavlja štednju. A štednja je ujedno i povećanje novčane mase za novonastale vrijednosti. Štednja ili profit je rezultat deficita ili suficita u vanjkotrgovinkskoj razmjeni. Zbog toga Merkel može imati ideju da i ostale države mogu bez deficita.

Prema svemu sudeći, krupni kapitalisti iz EU idu na sve ili ništa i ne odustaju od kreditne emisije novca. Nikakva rješenja u fiskalnoj i poreznoj politici ne mogu dati rješenje problema jer se dug ne može otplatiti. Svaki novi novac je opet kredit i još veći dug.

Više o razlozima krize i objašnjenju rješenja krize imate na mojoj stranici: http://sites.google.com/site/financijskisustav/

Temeljem mojih pisanja je Ivan Pernar stvorio neke programske odrednice svoje stranke.

Hrvatski ekonomski preporod - reforma.forumhr.com, xreforma.wordpress.com

New Report

Close