Udruga Franak: Štiti li HNB nezakonito poslovanje Splitske banke?

Naslovnica Forum Komentari članaka Udruga Franak: Štiti li HNB nezakonito poslovanje Splitske banke?

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

U toj Splitskoj (operacijskoj) banci HNB kao Lidija Mraz drži nogu, već tri mjeseca, i još nije pao u nesvijest?!

..to nije sve: SC je jedina banka koja ima trošak zatvaranja kredita 4% !! i zaračunava anuitete po vlastitom prodajnom tečaju !!

Udruga Franak pomalo gubi kompas. Šteta, jer je znalo biti i kvalitetnog materijala kontra bankstera. Francuska metoda je legitimna u EU. Ne vidim zašto ne bi bila i u Hrvatskoj. Tako da je ovo štivo više za 24, a manje za poslovni.

Poslovna praksa banaka uglavnom je u izravnoj suprotnosti sa zakonskim odredbama a sve u cilju da sebi osiguraju što veću zaradu na štetu potrošača. Splitska banka SC je po tom pitanju predvodnik lihvarenja u RH. A Mccoya molim da napiše koja je to Direktiva EZ ili EU implementirana u hrvatsko pravo da dozvoljava tu famoznu “francusku metodu”?

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]


..to nije sve: SC je jedina banka koja ima trošak zatvaranja kredita 4% !! i zaračunava anuitete po vlastitom prodajnom tečaju !!
i isplacuje kredide po vlasitom kupovnom tecaju ..[emo_palacd][emo_palacd][emo_palacd]

SVI SU SPAMERI IGNORE !!! D,D(dugoročni dokupljivači)bloger predvodnik :-)strucnjak

Misliš koja direktiva ili zakonske odredbe zabranjuju upotrebu francuske metode? To je pravo pitanje. Da ne budem krivo shvaćen, podržavam djelovanje Udruge Franak. Ali nepoznavanje francuske metode koja je opisana kroz većinu knjiga o bankarstvu ili vezanih financijskih područja je neznanje.

Ovdje se ne radi o znanju iz povijesti o primjeni različitih metoda ukamaćivanja nego nedorečenosti mnogih važnih praktičnih pitanja koja su nastala kao rezultat preuzimanja nekih članaka iz Direktive 2008/48/EZ. Spomenuta Direktiva predstavlja značajan napredak u zaštiti potrošača te u znatnoj mjeri ograničava samovolju kreditnih institucija a zemlje članice EU su imale rok za prilagodbu i usklađivanje do 01.01.2011. god. S druge pak strane naše važeće zakonodavstvo ostavlja mnoga važna pitanja otvorenima, te njihovo rješavanje prepušta praksi. Banke su naravno pronašle odgovore koji idu više njima u prilog a manje potrošačima. Također ni pitanje odnosa ZOO kao lex generalis i ZPK kao lex specialis plaćenici iz HNB ne umiju riješiti.

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

O ali itekako se radi. Riječ je o ekonomskim modelima za izračun rata prema nominalnoj kamatnoj stopi. Koliko se da isčitati Udruga se obrušila na nominalnu kamatnu stopu i model obračuna koji je ostavljen banci na izbor upravo po navedenoj direktivi. Rekao sam već da se francuski model koriste pojedine banke u ostalim EU zemljama i to nije teško provjeriti. Ono što je propisano i definirano je Efektivna kamatna stopa. Ona ima jedinstvenu metodu izračuna i tu banka ne smije pogriješiti odnosno prikazati ju netočno. No vjerujem da će nakon javne prozivke netko iz HNB-a ukazati na to, a moguće i koji novinar sa financijskih portala. Može se govoriti o eventualnoj nepravednosti ili nemoralu takve metode. Ali treba je sagledavati i u kontekstu štednje tj. obračuna kamate na štednju. Ukazivanje na ovu metodu nije novost u ekonomiji, više neka vrsta otkrivanja tople vode. O tome se debatiralo mnogo puta na mnogim platformama i sa mnogo oštrijom argumentacijom. Probajte istražiti pojmove “365/360 interest”. Shvatite ovo samo kao dobronamjernu kritiku, naravno ako pričam sa nekim iz Udruge Franak.

Nisam ja iz Udruge nego sam kritičar nemoralnog i neetičkog postupanja banaka. Također, na fakultetu (u doba tzv. socijalizma) su nas učili da je najpoštenija i najpravednija komforna metoda obračuna kamatne stope. Nije mi jasno zašto smo onda učili složeni kamatni račun kad je ovaj jednostavni (ili proporcionalni) zbilja jednostavan[emo_zloban] Zna se razlog [emo_dolar] lihvari su nezasitni i pokvareni do srži. Pokušaj to osporiti kao (su)vlasnik banke?

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

New Report

Close