U TTIP-u vidim šansu za hrvatske male i srednje poduzetnike

Naslovnica Forum Komentari članaka U TTIP-u vidim šansu za hrvatske male i srednje poduzetnike

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Sve u redu. Medjutim, ono sto pomalo zabrinjava je tolika konspirativnost. Cemu sve to, ako je to u interesu svih gradjana? Zasto nije transparentno?

“Upravo sam o sažetku te runde pregovora imao priliku čitati u “tajnoj sobi” gdje svi zastupnici EP imaju pristup svim pregovaračkim pozicijama EU i tijeku pregovora. Sve što trebate učiniti da pristupite sobi i dokumentima je potpisati izjavu da nećete prenositi sadržaj javnosti, i rezervirati termim koji vam odgovara. Ostavljaju vam opciju izbora dokumenata koje želite čitati i pisanja bilješki koje možete ponijeti sa sobom. U sobi se s vama nalazi netko od službenika koji vam donosi dokumente (…)”

Cemu takav pristup? I nadalje, tko su ti pregovaraci i od koga ovlasteni za uskladjivanje pregovarackih stavova?

***

“Ulazak u sobu može se usporediti s ulaskom u neku prostoriju banke gdje ti donose tajni sadržaj iz trezora ili jedini primjerak stare knjige u vatikanskoj knjižnici. Prije dolaska, morao sam pročitati više od 15 stranica obvezatnih sigurnosnih uputa te potvrditi kako sam ih primio na znanje. Službenici su vrlo susretljivi, ali obvezno je ostavljanje mobitela i svih elektroničkih uređaja u posebnom ormaru. Nakon što je službenica izašla iz prostorije te provjerila s kolegama jesu li ispoštovani svi sigurnosni protokoli, i meni je dopušten ulazak u prostoriju u njezinoj pratnji… (…)Imala sam točno dva sata tijekom kojih je uz mene sjedio sigurnosni službenik. Iako se čini dugo, radi se o preko 2000 stranica teksta. Moguće je voditi bilješke, na posebnom papiru preko kojeg je utisnuto ime zastupnika, tako da se u slučaju curenja zna izvor”

http://www.jutarnji.hr/sto-se-skriva-u-tajnoj-sobi-europskog-parlamenta—vidjeli-smo-pregovore-o-buducnosti-500-milijuna-gradana-eu–/1305078/

Cim je nesto toliko konspirativno budi opravdanu sumnju. S druge strane, neki pojedinci ili interesne grupe ne mogu i ne smiju imati toliko moc. Kao sto je Lord Acton rekao: Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely

U cast kolegi Mreichu: bez straha, pohlepe i sentimentalnosti

New Report

Close