U štednju ili obveznice? 60k kuna., 2016.

Naslovnica Forum Gospodarstvo i financije Opće financije U štednju ili obveznice? 60k kuna., 2016.

Pozdrav svima,

naime, imam oko 60 tisuća kuna, koje mi definitivno neće trebati barem nekoliko godina, ali vjerovatno i više od tog perioida.

Kako nisam u toku, isprve sam namjeravao oročiti kune u banci, ali sam ostao frapiran niskim kamatama od samo par postotaka.

Nakon kraćeg istraživanja, vidim da Imex banka i Hypo nude kamatu od cca 3% na duži period, no tu je sad i porez, pa na kraju kamata ispadne manje.

Kako sam dalje istraživao, nabasao sam na savijete za kupnju HR obveznica, jer navodno daju veći prinos od oročenja, ali nije mi jasno koje obveznice i gdje kupiti, te kako ih kasnije unovčiti i koliki je prinos?

Molim upućene za savijet kako da iskoristim taj novac sa što boljim prinosom i minimalnim rizikom.

@isus

Najjednostavnije ti je onda uložiti novce u obvezničke fondove. Više informacija imaš na hrportfolio.hr i sličnim sajtovima.

...ladies and gentlemen....AC/DC

Iskreno, ponadao sam se da ću dobiti više mišljenja i preporuka…..

Uglavnom, koliko vidim kamata od banke daje oko 3% minus porez/prirez, u konačnici oko 2.5%.

Nisam upućen u kupovinu obveznica i kako ih kupiti, ali vidim da su kamate na obveznice veće od oročenja.

Mogu li doći u banku ili finu u kupiti obveznice?

Glede obezničkih fondova, zar oni nemaju neke svoje naknade, na kojima se izgubi dobar dio dobiti?

Obveznice kojima se trguje na Zagrebačkoj burzi možete kupiti putem brokera, međutim oni isto naplaćuju naknade. Što se tiče oročene štednje vs. obveznice, prinosi su dosta pali u zadnje vrijeme, najveći koji vidim je oko 3,6%. Ovdje imate popis obveznica na Zagrebačkoj burzi. Ako ukucate u google ‘yield to maturity calculator’ možete izračunati koliki prinos ćete ostvariti kupnjom po trenutnoj cijeni.

New Report

Close